Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко каже, що Нацбанк не міг тримати гривню через борги за газ

Вівторок, 23 грудня 2008, 17:53

Президент Віктор Ющенко заявляє, що серед причин різкої девальвації гривні – тиск на національну валюту, що здійснювався політикою уряду.

Про це він сказав під час підсумкової прес-конференції у вівторок.

"(Валютний) курс – це віддзеркалення. Це не причина. Це наслідок. Курс – це ціна на національні гроші. Ціна на будь-який товар залежить від торгового балансу. Чим більше країна купує і менше продає, тим більший тиск на національну валюту. Чим більше зовнішніх запозичень – тим менше курс гривні. Чим менше повернень цих запозичень, чим більше дефіцит бюджету – тим більший тиск на гривню", - сказав Ющенко.

При цьому президент навів приклад, що торговий дефіцит в 2008 році на сьогодні складає 15 мільярдів доларів, що є вдвічі більше, ніж минулого року.

"Це торгова політика уряду, а не Нацбанку", - сказав він.

Ющенко також сказав, що ревальвація гривні пов’язана з погіршенням з платіжного балансу, а також дефіцитом бюджету.

"До 17 грудня у нас у ресурсі було близько 14 мільйонів доларів, щоб починати атаку на утримання курсу гривні, бо все решта, що в нас було як маяк (близько 3 мільярдів доларів), зарезервовано. Більше 2 мільярдів - на несплачені борги за газ. Це не проблема Нацбанку. Він не є платником по газу", - зазначив він.

"Для того, щоб боронити гривню залишилось 400 мільйонів. Це півтора операційних дні. Доки не можна було погасити борги за газ, доки не можна було врегулювати заборгованість по "Укравтодору", безглуздо було говорити про кроки, які були направлені не просто на психологічну стабілізацію, а про базову, професійну стабілізацію", - додав він.

За словами Ющенка, "як тільки стала відомою макроекономіка, як тільки були здійснені платежі по боргах за газ, з 17 числа була застосована тактика по стабілізації курсу гривні".

"Після розрахунків з платежами уряду, у нього був сформований ресурс для того, щоб ця атака була успішною. І починаючи з четверга ми приступили до тактики, мета якої – атакувати обставини, які на психологічному рівні формували ажіотажний попит, а за ним – спекуляцію на валютному курсі", - сказав він.

Ющенко також закликав поважно ставитися до національної валюти і не тиснути на Нацбанк.

"Мені дуже хотілося б, щоб нація звикла звертатися до гривні на ви. Щоб у нас було гарне, гідне ставлення до фінансової, банківської системи. Нам не треба бити батогом по голові, треба розуміти причинно-наслідкові зв’язки", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування