Європейців переконують натиснути на Росію за газ

Середа, 24 грудня 2008, 07:53

Російський газ перетворюється на відкриту політичну зброю, вважає колишній радник британського уряду, а нині керівник дорадчо-дослідного центру Дейвід Кларк.

Його процитувало видання "Гардіан", передає "Німецька хвиля".

Кларк прогнозує, що, попри наявне падіння цін на нафту і газ, картина може скоро змінитися, і в довготерміновому плані, з огляду на зростання попиту, ціни почнуть неухильно зростати і проблема залежності буде лише загострюватись.

Британія і Європейський союз, наголосив Кларк, повинні розпочати спільний тиск на Росію, щоб спонукати її діяти в рамках зобов'язань відповідального партнера.

У свою чергу, зазначає британський експерт, зараз прийшов саме той час, коли і Британія і Америка із активним залученням науки повинні потужно співпрацювати разом у знайденні нової енергетичної альтернативи.

Як зазначає "Німецька хвиля", російсько-українське газове напруження починає поширювати своє відлуння на міжнародному рівні – британські експерти, зокрема, вважають, що Москва прагне отримати від цього конфлікту певні політичні дивіденди.

Перший чіткий сигнал можливих труднощів для Британських островів надійшов з Москви, коли на найвищому рівні там пролунало, що певна позиція України та її деякі кроки можуть призвести до серйозних перебоїв у газовому постачанні західних країн з Росії. Цей сигнал озвучив перший заступник прем'єра РФ Віктор Зубков, зазначає DW.

Британські спостерігачі звертають увагу на те, що Росія і цього разу, як це траплялося раніше, продовжує використовувати енергетику як знаряддя політичного тиску.

Спеціалісти вважають, що Велика Британія повинна пришвидшити процес пошуку не лише альтернативних джерел постачання, а й альтернативних видів енергії для того, щоб уникнути такої політичної залежності.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування