У Регіонах підтримують ідею імпічменту Ющенку

Середа, 24 грудня 2008, 09:51

У Партії регіонів можуть підтримати постанову про ініціювання питання відсторонення президента Віктора Ющенка від посади в порядку імпічменту "у зв'язку зі здійсненням злочинів", проект якої розроблений юристами БЮТ.

Як сказав газеті "Комерсант-Україна" перший заступник глави Верховної Ради Олександр Лавринович (Партія Регіонів):

"Починаючи з січня 2005 року фактів (що дозволяють ініціювати процедуру імпічменту) так багато, що серед них можна вибирати".

На запитання, чи підтримує він цю ідею, Лавринович заявив: "Я особисто – так, і вже дуже давно!".

Погодившись із такою ідеєю деяких народних депутатів, перший віце-спікер підкреслив, що робити це потрібно в суворій відповідності з законом.

Зокрема, Лавринович зазначив, що розглянути питання імпічменту Ющенку лише у відповідності зі ст. 111 Конституції, яка закріплює право ВР відсторонити президента у випадку здійснення ним "державної зради чи іншого злочину", без ухвалення додаткових законів, - як пропонується у проекті постанови, - неможливо.

За його словами, у Конституції не визначено право ТСК проводити слідчі дії: "Тому проведення імпічменту президента без закону, який регулює ці питання, нереально".

Директор департаменту конституційного й адміністративного права Міністерства юстиції Владислав Федоренко зазначив: "Для проведення процедури імпічменту – а це серйозне випробування для держави – необхідно, щоб ця процедура не викликала жодних сумнівів у своїй легітимності. У зв'язку з цим я переконаний, що має бутиухвалений закон "Про тимчасові слідчі комісії".

Як відомо, законопроект про ТСК був ухвалений фракціями БЮТ і Партії регіонів 2 вересня, але вже через місяць фракція БЮТ, виконуючи вимоги партнерів по коаліції – "Нашої України - Народної самооборони" – проголосувала за його скасування.

Депутат від "НУ-НС" Юрій Ключковський, почувши перераховані БЮТом підстави для початку процедури імпічменту, заявив:

"Складу злочинів у діях президента немає. Звісно, у БЮТ і Партії регіонів є 300 голосів, але, думаю, далеко не всі будуть голосувати за такі речі. Тому я б не розраховував на політичне вирішення цієї справи, а юридичних підстав для імпічменту я не бачу".

Видання зазначає, що мінімальне покарання за висунутими БЮТ у проекті постанови звинуваченням до Ющенка передбачає штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, максимальне – позбавлення волі терміном до 10 років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування