Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко розкрила "нові махінації Ющенка, секретаріату та НБУ"

Середа, 24 грудня 2008, 12:57

Прем'єр Юлія Тимошенко звинувачує президента, його секретаріат та голову Нацбанку у продовженні махінацій на валютному ринку та вимагає в глави держави до четверга внести подання про відставку Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку.

"Сьогодні відкрилися принципово нові факти... Я хотіла б розказати, як продовжуються афери НБУ під прикриттям президента з курсом гривні", - почала прем'єр свій брифінг.

За її словами, "з минулої п'ятниці, коли курс почав знижуватися до нормальної відмітки 6-6,5 грн./дол., Нацбанк вийшов з інтервенціями навпаки - по суті після моєї прес-конференції НБУ почав працювати на утримання падіння курсу гривні".

"Грали на підвищення ціни долара і на падіння гривні, штучно, в ручному режимі, маючи на меті обвалити гривню остаточно і дати можливість спекулянтам, яких вони сьогодні фінансують через механізм рефінансування, заробити свої мільярди", - пояснила прем'єр.

Тимошенко заявила, що "це відбувається тому, що сьогодні президент разом зі своїм секретаріатом і главою НБУ продовжують махінації".

Так, за словами прем'єра, "у понеділок Шаповалов (заступник глави секретаріату президента), повернувшись від президента, зібрав правління Нацбанку і поставив на голосування питання про виділення Фірташу - "Надра банку" ще 2,5 мільярдів гривень".

"Правління відмовилося голосувати за виділення 2,5 млрд., після цього Шаповалов поставив питання: давайте виділимо 1,5 млрд. Доторгувалися до того, що правління Нацбанку навіть 300 млн. грн. відмовилося дати. Ніхто не хоче при зміні влади сидіти на ґратами", - зазначила Тимошенко.

"Але Шаповалов не заспокоївся і почав під рішенням про виділення 2,5 млрд. збирати підписи членів правління, дотискуючи їх в режимі особистих зустрічей і персональних дзвінків, в тому числі на самому вищому владному рівні", - додала прем'єр.

За словами Тимошенко, "вони підключили цілу мережу комерційних банків, за якими стоїть Фірташ, для тих самих махінацій".

"На сьогодні встановлено, що в ці махінації втягнуто "Родовід-банк" – 2,172 млрд. грн. (рефінансування), який також обслуговує всі оборудки Фірташа, за рефінансуванням для якого особисто зверталися Балога і Гелетей", - заявила прем'єр.

"Також тут "Альфа-банк" – 398 млн. грн., "Укргазбанк" – 1,228 млрд. грн., банк "Кліринговий дом" – 174 млн. грн., "Єврогазбанк" - 25 млн. грн. і "Місто-банк" – 50 млн. грн.", - додала вона.

"Я переконана, що все це робиться сьогодні на чолі з президентом, Стельмахом і Шаповаловим... Я вимагаю від президента термінового звільнення голови Нацбанку", - заявила Тимошенко.

"Якщо президент сьогодні або завтра максимум не подасть подання на звільнення Стельмаха, я переконана, що всю відповідальність за все, що відбувається в секторі економіки, банківському секторі, з бюджетом кожної родини – це персональна відповідальність президента і він має звітувати за це перед суспільством", - додала вона.

"Зміна керівництва Нацбанку призведе до встановлення нормального для цієї кризової ситуації курсу гривні у 6-6,5 грн./дол.", - переконана Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування