Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко допоможе знайти у Раді "компроміс" заради бюджету?

Середа, 24 грудня 2008, 13:15

Президент Віктор Ющенко обіцяє зробити усе для того, щоб різні політичні сили знайшли компроміс із ключових основ економічної і бюджетної політики 2009 року.

Про це він заявив у середу на зустрічі з послами країн "Великої сімки" та представником Європейської Комісії, акредитованими в Україні, повідомляє прес-служба президента.

"Моя мета – знайти консолідацію всіх політичних сил парламенту для прийняття бюджету. Я все зроблю для того, щоб різні політичні сили знайшли компроміс із ключових основ економічної і бюджетної політики 2009 року", - сказав Ющенко.

Президент сподівається, що державний бюджет на 2009 рік зі змінами, у тому числі запропонованими представниками місцевої влади, буде прийнятий до кінця цього року.

"У нас є один вихід: у четвер розпочати цю професійну дискусію у парламенті, прийняти до відома ті побажання, які сформулювали на рівні органів місцевого самоврядування, місцевої влади, центральних інститутів, внести серйозні зміни у пакет реформ і в такій кореспондентській парі прийняти бюджет і економічну версію 2009 року", - сказав він.

"Шанс є прийняти змінений до завершення поточного року бюджет", - переконаний глава держави.

Водночас, він наголосив, що проект держбюджету-2009 "викликає велику стурбованість щодо його параметрів, якості й раціональності". "Поки що більшість політичних сил не вважають за доцільне у такому варіанті його приймати", - додав Ющенко.

Президент також сказав, що представники місцевої влади, інституції, залучені до формування місцевих чи центрального бюджету, "висловили дещо інші побажання щодо ідеології бюджету, його економічних і соціальних параметрів".

Ющенко переконаний, що бюджет 2009 року може бути більш збалансованим і ефективним тільки за умови, коли буде запропоновано цілий перелік економічних, соціальних, фіскальних, бюджетних реформ, "які оптимізують і збалансують витрати і доходи зведеного і національного бюджетів".

Президент зазначив, що розрахунки уряду макроекономічних показників викликають сумніви. "Основні макроекономічні показники на 2009 рік виглядають більш песимістичними, ніж це закладено у бюджеті на наступний рік", - вважає він.

Ющенко переконаний, що збалансувати бюджет неможливо без прийняття антикризового пакета. Однак, він не може стверджувати, що "є легке порозуміння в політичних силах парламенту щодо доцільності такого бюджету і такого антикризового пакета". Глава держави переконаний, що "основна частина дискусії перебуває в політичний площині".

"Коаліція, яка створена, не має більшості в парламенті, тому не має 226 голосів, вона не є самодостатня у прийнятті бюджету. Треба шукати компроміс у більш широкому колі політичних сил парламенту", - вважає президент.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування