Україна продовжує спроби домовиться з Газпромом

Понеділок, 29 грудня 2008, 11:03

Делегація "Нафтогазу" на чолі з Олегом Дубиною у понеділок продовжить переговори в Москві щодо поставок природного газу в країну.

Про це в понеділок повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на інформоване джерело в уряді.

У прес-центрі "Нафтогазу" підтвердили інформацію, що керівництво компанії знаходиться в Москві.

Джерело нагадало, що Дубина минулого тижня також проводив активні переговори в столиці Росії.

Одночасно російська сторона в останні дні підсилила інформаційний тиск на українських переговірників.

Відповідно до її версії, "Нафтогаз", імовірніше за все, не зможе заплатити до кінця року необхідні $2 млрд, що змусить "Газпром" з 1 січня зменшити поставки газу в Україну аж до їхнього припинення і підвищити ціну газу для України до $400 за 1000 куб. м з нинішніх $179,5.

У зв'язку з цим "Газпром" уже попередив європейських постачальників про можливі перебої в поставках газу з вини української сторони.

Представники російської монополії як варіант рішення проблеми називають передоплату за транзит газу, що вони можуть зарахувати в рахунок оплати придбаного "Нафтогазом України" газу.

НАК не коментує переговори, однак представники вітчизняного уряду і секретаріату президента заявляють, що Україна має достатньо запасів газу в сховищах і має всі можливості забезпечити транзит газу в Європу навіть у випадку скорочення його поставок російською стороною для українських споживачів.

На думку української сторони, різке зниження ціни на нафту у світі дозволяє розраховувати на незначне збільшення ціни імпортного газу в 2009 році або навіть на її збереження на нинішньому рівні.

Відомо також, що в суботу, 27 грудня відбулася телефонна розмова між главами двох урядів - Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним з енергетичних питань, однак його деталі невідомі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування