Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин порадив Лужкову мовчати про Крим, щоб не втратити тисячі гектарів

Понеділок, 29 грудня 2008, 13:10

Російським політикам, зокрема, Юрієві Лужкову, треба припинити обговорювати питання про територіальну приналежність Криму.

З таким закликом в ефірі "Ехо Москви" виступив спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

"Якщо зараз порушувати питання про встановлення істини, це призведе до того, що буде палати весь радянський простір. Якщо малювати відповідні карти, то Україні потрібно було домалювати ще 200 тисяч квадратних кілометрів території, але порушувати це питання - верх божевілля", - сказав Литвин.

"Мерові Лужкову" і іншим російським політикам, що ставлять під питання статус Криму, спікер Верховної Ради нагадав: "Коли ми жили в єдиному будинку, що називався Радянський Союз, ми розуміли - одні території передавалися іншим, і це не мало великого значення".

"Що стосується Чорноморського флоту, що зараз базується в Севастополі, то він у перспективі може стати частиною європейської системи безпеки", - сказав Литвин.

Литвин також торкнувся і проблеми НАТО: за його словами, для України тема можливого вступу в Альянс сьогодні просто не актуальна

Крім того Литвин вважає, що Україні необхідно підписати відповідний документ із країнами-гарантами безпеки, як це було зроблено зі США.

Про це Литвин заявив на брифінгу в понеділок після зустрічі з головою Ради федерації Федеральних зборів РФ Сергієм Мироновим у Москві.

Коментуючи підписання Україною і США Хартії про стратегічне партнерство, Литвин підкреслив, що глибоко переконаний, що такий документ "у плані державного документа, що повинен мати обов'язкову юридичну чинність, мав бути давно підписаний із країнами-гарантами безпеки України".

Спікер нагадав, що в січні 1994 року Україна офіційно відмовилася від ядерної зброї, і в той час і Росія, і США підписали відповідну заяву, що гарантує безпеку і недоторканність кордонів України.

Після чого дані положення були сформульовані в Будапештському меморандумі. "Але це - меморандум, це заява, це демонстрація політичної позиції", - констатував Литвин, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На нашу думку, потрібно ухвалити відповідний документ, у тому числі, за участю Росії для того, щоб парламенти його ратифікували, і він мав би обов'язкову силу і виконувався", - заявив він.

"Це б зняло гостроту питань із приводу зовнішньополітичних ініціатив керівництва країни (України)", - сказав Литвин, додавши, що має на увазі проблему, пов'язану з прагненням України вступити в НАТО, що "дуже дражливо сприймається тут у Росії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...