Голова КС: дата президентських виборів не залежить від суддів

Вівторок, 30 грудня 2008, 10:41

Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак висловлює побажання, щоб президент завчасно звернувся до КС щодо точної дати наступних президентських виборів, аби уникнути спекуляцій навколо термінів ухвалення відповідного рішення.

"Нинішні положення Конституції дають підстави різним політсилам тлумачити їх по-своєму: у жовтні, у грудні чи аж у 2010 році", - зазначив він в інтерв'ю газеті "Сегодня", відповідаючи на запитання про президентські вибори.

"Президент уже заявив про свій намір звернутися до КС. Але ми б хотіли, щоб він зробив це завчасно, щоб знову не було спекуляцій навколо термінів ухвалення рішення", - підкреслив Стрижак.

У той же час, на запитання про можливість того, що без рішення Конституційного Суду не будуть проводиться президентські вибори, голова КС відповів негативно:

"Таке не може бути, тому що, за законом, розгляд подання до Конституційного Суду не припиняє чинність закону".

"Є Конституція, де прописані терміни виборів, а це норма прямої дії і вона діє незалежно від того, що скажуть судді КС", - додав він.

"Але я сподіваюся, що цього року наші політичні лідери будуть більш розсудливі і вноситимуть свої подання не в останні місяці, а завчасно", - висловив побажання Стрижак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування