Голова КС: Верховна Рада наступає "на ті ж граблі"

Вівторок, 30 грудня 2008, 12:30

Конституційний Суд на даний момент працює стабільно, стверджує голова КС Андрій Стрижак.

"Зараз КС працює стабільно і цей рік став найефективнішим за всю історію його існування", - запевнив він у інтерв'ю "Сегодня".

Стрижак також підкреслив, що "ніякі події в країні нині не можуть призвести до ситуації 2006-2007 року, нам зараз це не загрожує".

Говорячи про ухвалення рішень щодо указів, голова КС зазначив:

"Тоді (у 2006-2007 роках), щойно ми ухвалювали рішення за першим указом – він був скасований, щойно ухвалювали рішення по другому – він теж був скасований, а нам кажуть – ви так і не прийняли рішення. А як же його можна прийняти? КС – не суд загальної юрисдикції, де можна за 5 хвилин ухвалити рішення".

"Зараз ми розглядаємо питання про перегляд термінів повноважень депутатів у Верховній Раді в зв'язку з указом про дострокове припинення повноважень парламенту. Уже пройшли перші слухання з цього питання. Воно теж не може бути ухвалене "поспіхом", а буде заслухано в перших місяцях 2009 року. Швидше за все, у лютому", - повідомив Стрижак.

Він розповів, що цього року КС ухвалив 29 рішень і висновків, визнав незаконним 18 положень законів – "у тому числі і постанов Кабміну, і указів президента".

"Знаковою була ситуація навколо регламенту парламенту, який має бути прописаний у законі. А Верховна Рада весь цей час приймала Регламент у вигляді постанови чи акту. Цього року ми двічі виносили рішення, що це неконституційно. І що ви думаєте? Нічого, ніхто закону не ухвалив. І я вам поясню, чому так робиться", - сказав Стрижак.

"Вони (депутати) можуть відступати від регламенту. На останній сесії ми спостерігали за тим, як спікер говорив: "Давайте відступимо, внесемо зміни і проголосуємо", що вони і робили. Тобто акт дає можливість парламенту діяти на свій розсуд. Якби був закон, з ним так себе не поведеш", - зазначив він.

За словами голови КС, "та ж ситуація і з законом про бюджет": "КС визнав неконституційним бюджет-2008, так само, як і 2007. Суд чітко визначив, що законом про бюджет не можна вносити зміни чи припиняти дію інших законів. У 2008 Рада наступила на ті ж граблі, але наше рішення ніхто не виконав".

"Людям, у яких забрали соцвиплати, їх так і не повернули. До нас із цього питання вже і громадяни звертаються, кажуть: робіть що-небудь. Але це не наші повноваження, у нас немає важелів впливу", - зазначив він

"Або ось рішення про те, що президент не може призначати суддів на адміністративні посади, і це має бути визначено законом. Минуло вже півтора роки після того, як рішення було винесене, однак Рада закон не ухвалила. На сьогодні ці призначення здійснює Рада суддів, хоча законом це не врегульовано", - сказав також Стрижак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...