Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія намагається підписати газову угоду до падіння цін?

Середа, 31 грудня 2008, 11:25

Росія у газових стосунках з Україною, імовірно, прагне скоріше укласти контракти на постачання газу перед значним падінням цін на газ у 2009 році.

Таку можливість не виключає впливова лондонська газета "Файненшел Таймс", повідомляє у прес-огляді Радіо "Свобода".

"Файненшел Таймс" вважає, що Україна намагається досягти свого у затяжній газовій суперечці з російським "Газпромом".

Газета пише про постійний тиск на Київ з боку Москви і про відкриті попередження з боку керівництва "Газпрому", що Україні доведеться з 1 січня 2009 року платити за російський газ понад 400 доларів за тисячу кубометрів "блакитного палива".

Також вказується на незгоду української сторони з такими ціновими підходами росіян і на намагання переговорників із Києва переконати "Газпром" у набагато нижчій ціні на газ у наступному році.

"Файненшел Таймс" не виключає, що Росія переслідує мету скоріше укласти контракти на постачання газу з Україною саме перед значним падінням цін на газ у 2009 році.

Газета також вказує на досить напружений характер останньої телефонної розмови між прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним та президентом України Віктором Ющенком, а також інформує, що західноєвропейські політики намагаються вплинути на перебіг цієї газової дискусії та уникнути нових "газових потрясінь" для європейців.

У свою чергу, інша лондонська газета "Ґардіан" вважає, що російській газовій монополії доводиться докладати максимум зусиль, щоб ця "господарська газова суперечка з Києвом не перетворилася на політичну конфронтацію із Заходом".

Газета також згадує попередження "Газпрому", що Україна знову може вдатися до "несанкціонованого відбору" транзитного газу, і підкреслює, що головними предметами газової дискусії є "фінансові проблеми, газовий борг і ціна на газ для Києва у 2009 році".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування