Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні радять у 2009 році брати ЄС "за роги" і напрошуватися в кандидати

Середа, 31 грудня 2008, 12:06

Глава місії України при ЄС, посол Андрій Веселовський називає 2009 рік у відносинах Києва і Брюсселя "великим знаком питання", результат якого буде залежати від максимальної активності і єдності всіх гілок влади України.

"По-перше, великий знак питання - у Європейському Союзі. Якщо не буде ратифікована Лісабонська угода, то тоді країни ЄС повертаються до попередньої - Ніцської, у якій закладені більш слабкі важелі для керівництва всім Євросоюзом, для консолідації ЄС, для консолідації зовнішніх відносин", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Це зменшує інтеграційні якості ЄС, тобто інтеграція тих кандидатів, які є сьогодні, може затриматися, а рішення про прийом наступних кандидатів, куди хоче потрапити Україна, може бути відкладене", - додав Веселовський.

Другим елементом глава місії назвав заплановані на літо 2009 року вибори в Європейський парламент, який до листопада має сформувати нову Європейську комісію.

Причому механізми створення "нового уряду ЄС" будуть залежати саме від того, яким документом буде керуватися ЄС - Лісабонською угодою або іншою.

"Європейському Союзу буде не до зовнішніх відносин, він буде займатися внутрішніми справами. У цих умовах тільки максимальна активність держави-аспіранта - ми не кандидати, а аспіранти - може додати щось до того, що було зроблено в 2008. Якщо ми будемо значно більш активними, розумними і швидкими, ніж у 2008, то цим ми компенсуємо внутрішню зосередженість ЄС", - вважає посол.

Важливим елементом такої роботи Веселовський назвав виконання Україною узятих на себе зобов'язань, зокрема, у рамках вступу до СОТ.

"Не можна підписати в травні угоду про вступ, а через 10 днів вимагати не виконувати правила, які ми зобов'язалися виконувати. Мова йде про автомобільну галузь. Якщо ми приймаємо інші правила, ми не можемо бути членами клубу СОТ, а виходить, що зупиняється вся європейська інтеграція", - підкреслив він.

Глава місії також зазначив важливість відповідності роботи органів виконавчої влади вимогам ЄС.

"Це - складний процес. Для нас надзвичайно важливо протягом 2009 року демонструвати це розуміння. Саме в 2009 році новий Європейський парламент і Європейська комісія почнуть обговорювати питання бюджету на 2013-2020 роки. Задача України, продемонструвавши свій рух і якість переговорного процесу, довести ЄС, що з 2013 року Україну варто розглядати як кандидата в ЄС і для цього передбачити в новому бюджеті кошти на її кандидатство. От така програма мінімум", - сказав Веселовський.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...