Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі вже пропонують створити консорціум, щоб контролювати Україну

Середа, 31 грудня 2008, 13:22

Україна не справляється зі своєю роллю держави-транзитера енергоресурсів, необхідно створити консорціум за участі російських, українських і європейських компаній для контролю за її транзитними шляхами.

Таку думку висловив представник Ради з зовнішньої політики Німеччини, політолог Олександр Рар, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Жодний "червоний телефон", жодні системи раннього сповіщення в сфері енергетики, як ми бачимо, нічого не дають, тому що люди не грають чесно. Найвірніше в даній ситуації - створити консорціум, у якому мали би акції російські, українські і європейські компанії, який здійснював би доступ і контроль над транзитними шляхами", - сказав він.

Реклама:

На думку політолога, "Україна не може бути гарантованим транзитером з якихось причин - політичних або технічних, і Євросоюз має відреагувати на це".

"Від створення такого консорціуму виграє і сама Україна, адже вона одержить гроші", - вважає Рар.

У цілому, коментуючи ситуацію навколо поставок російського газу в Україну і наміри України відбирати газ, призначений для Європи, політолог сказав:

ВІДЕО ДНЯ

"Усе це складніше, ніж у 2006 році, коли була схожа ситуація з Білоруссю. Сьогодні у світі фінансова криза, економічна криза, а якщо з'явиться ще й енергетична, то це буде потрійна проблема і великий головний біль для Європи".

Крім того Рар вважає, що запобігти появі подібних ситуацій у майбутньому міг би Північно-Європейський газопровід.

"Такого просто раніше не бувало. Збуваються найгірші прогнози. Якщо все дійсно так, як повідомляють ЗМІ, то можна говорити про те, що світ вступає в еру війни за ресурси, це серйозний конфлікт", - сказав політолог.

Він зазначив, що "замість комерційного аспекту в енергетиці з'являється більше політики".

"Україна використовує своє географічне положення і той факт, що 80% ресурсів йде через її територію, це справжній шантаж", - підкреслив політолог.

"Усі лають Росію через те, що вона монополізує свої ресурси, забуваючи про те, що транзитні країни можуть монополізувати свої транзитні шляхи", - додав він.

Відповідаючи на питання про можливу реакцію Євросоюзу на нинішню ситуацію, Рар сказав:

"У ЄС є деякі країни, що ведуть "тиху війну" з Росією, вони не хочуть, щоб російський газ йшов у Європу. І зараз вони напевно підтримають Україну, так само, як підтримали Грузію під час війни в Південній Осетії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування