Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський екс-міністр звинувачує в газовому конфлікті "Газпром"

Субота, 10 січня 2009, 10:29

Колишній заступник міністра енергетики Росії Володимир Мілов покладає вину за кризову ситуацію в газових відносинах між Україною і Росією на "Газпром".

Про це він заявив в ефірі радіостанції "Ехо Москви", яку цитує Радіо "Свобода".

Мілов вважає, що "Газпрому" не слід було доходити до крайності – відключати газ Україні. На його думку, це створило серйозні проблеми для Росії, яка недоотримує доходи від поставок газу в Україну і від його транзиту в Європу.

"Це десь 150 мільйонів доларів на день... Десь так мільярд доларів на тиждень приблизно. Це ті гроші, які сьогодні, в умовах падаючої експортної виручки, Росії абсолютно потрібні. І ось так от легко підходити і відключати на раз газові поставки у випадку, якщо там виникли якісь переговорні складнощі…", – висловив подив експерт, який бачить в цьому конфлікті "явний політичний підтекст".

Торкаючись теми відбору Україною газу, колишній російський урядовець сказав, що "розмови, які ми чуємо останній тиждень про нібито "крадіжки" газу", йому видаються достатньо складною юридичною природою договорів, "щоб можна було так легко слово "крадіжка" використовувати".

Він також прокоментував роль посередника – компанії "РосУкрЕнерго" – в газових поставках.

На думку Мілова, інформація, поширювана в Росії про те, що посередницькі структури були впроваджені в газові відносини нібито за українською ініціативою, є неправдою.

"Насправді, це було не так. Три роки тому пропозицію про впровадження посередника "РосУкрЕнерго" висунув "Газпром". Така угода була підписана 4 січня 2006 року", – заявив він.

При цьому виникнення заборгованості за газ експерт також поклав на компанію-посередника.

"Газпром" перестав одержувати ті гроші, які він міг одержувати напряму з "Нафтогазу". Але він захотів чомусь цей прямий контракт зламати, запровадити ці незрозумілі структури посередницькі. Вони стали генерувати неплатежі. І в результаті виникла ось ця заборгованість, над врегулюванням якої билися до останнього моменту", – вважає Мілов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування