Путін знову закрутить газ, якщо побачить в Україні крадіжки

Субота, 10 січня 2009, 17:04

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що у випадку крадіжок газу Україною після поновлення транзиту Росія знову буде скорочувати постачання на відібраний обсяг.

"Як тільки механізм контролю запрацює, ми відразу ж дамо газ у систему, якщо ми побачимо, що знову відбуваються крадіжки, частина поданого газу зникає, на цей обсяг ми знову скоротимо подачу", - сказав він на прес-конференції в Москві в суботу, повідомляє Інтерфакс

При цьому Путін рекомендував європейським країнам, що постраждали від припинення транзиту газу Україною, звертатися в суд відповідно до Енергетичної хартії.

"Європейські країни, що постраждали від дій української сторони, мають право у відповідності зі ст. 27 вимагати створення спеціального суду. Рекомендую їм скористатися цим правом", - сказав він після переговорів з чеським прем'єром Міреком Тополанеком у суботу.

"Дивно, що дотепер це не зроблено", - підкреслив він.

"Дуже розраховую, що, спираючись на так звані загальноєвропейські цінності, Україна виконає свої обов'язки і по цій угоді (протоколу про створення контрольного механізму транзиту російського газу в Європу), і за діючим контрактом з "Газпромом" по транзиту газу в Європу", - сказав російський прем'єр.

Крім того Путін заявив про необхідність диверсифікації шляхів транзиту російського газу в Європу.

"Нинішня "рукотворна" газова криза ще раз продемонструвала необхідність диверсифікації шляхів доставки російського газу в Європу", - сказав він.

Путін висловив сподівання, що чеське головування в Євросоюзі в 2009 році буде сприяти реалізації проектів будівництва Північно-Європейського газопроводу і газопроводу "Південний потік".

Також, говорячи про можливі шляхи диверсифікації шляхів транзиту російського газу споживачам, російський прем'єр не виключив можливості розширення потужностей газопроводу "Блакитний потік", що веде в Туреччину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...