Після п’яти годин розмови з Путіним Європа вигадала 5-ий протокол

Субота, 10 січня 2009, 23:42

Прем`єр-міністр Чехії Мірек Топаланек заявляє, що між Україною і Росією залишаються неузгодженими низка технічних деталей по тексту протоколу про створення міжнародної комісії з контролю за транспортуванням газу з Росії.

Про це Тополанек заявив у неділю в Києві в ході переговорів в уряді України за участю прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє УНІАН.

"Наскільки я розумію, залишаються невирішеними кілька деталей, але моя мета полягає не у вирішенні технічних деталей", - сказав Тополанек, підкресливши, що він взяв на себе роль щодо розблокування недовіри, що виникла між Україною і Росією.

Прем`єр-міністр Чехії повідомив, що кожна зі сторін - Україна і Росія – підготували по два проекти відповідного протоколу.

"Дуже складно наполягати на тому, щоб Україна підписала документ, підготовлений Росією, або Росія підписала той документ, який підготувала Україна. Ми повинні були після консультацій з обома сторонами скласти п`ятий варіант, який вам і запропонували", - додав он.

Тополанек підкреслив, що європейська сторона розглядає п`ятий варіант проекту протоколу як документ, що дозволяє відновити транзит газу і який передбачає взаємний обмін експертами.

"Після більш ніж п`ятигодинної розмови з прем`єр-міністром Путіним і головою правління "Газпрому" Міллером ми домовилися, що вбудуємо в цей проект всі ваші пропозиції. Європейський комісар Пібалгс (єврокомісар по енергетиці Адріс Пібалгс) підписав копію цієї угоди і підпише оригінал, якщо це буде необхідно. Ми не можемо допустити, щоб знищувалася газова система цілої Європи", - заявив Тополанек.

У свою чергу, прем`єр-міністра Тимошенко в черговий раз підкреслила, що Україна була і залишається надійним партнером Росії у галузі транспортування газу до Європи.

"Якщо газ подаватимуть в систему, ми будемо його транспортувати безперешкодно", - сказала Тимошенко.

Глава українського уряду також наполягає на оприлюдненні результатів діяльності експертів, які вивчали ситуацію по фактах нібито несанкціонованого відбору Україною російського газу.

"Росія в Брюсселі не підписала протокол, підписаний Єврокомісією і Україною, але ми сьогодні готові йти назустріч для того, щоб зробити все залежне від України, у тому числі і політичні, і технічні кроки, щоб Європа одержувала природний газ", - заявила Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News