Російський газ залишить Україну в кризі ще на два роки?

Неділя, 11 січня 2009, 10:17

Економічний спад в українській економіці може затягнутися ще на два роки, якщо країна платитиме за газ ціну в $450 за 1 тис. куб. м., вважають експерти ING Groep NV.

Запропонована Росією ціна за газ на 2009 рік, яка "більш ніж в 2,5 рази вище за ціну 2008 року, може привести до затягування рецесії в економіці України ще на один-два роки", - відзначає глава підрозділу українських ринків ING в Києві Олександр Печеритцин, слова якого наводить "Інтерфакс-Україна".

Промисловий сектор, що потерпає від скорочення попиту на тлі глобального економічного спаду, не зможе відновитися, якщо ціни на газ виростуть, вважає він.

В той же час, на думку економіста Capital Economics Ltd. Нейла Ширінга, Україна буде вимушена погодитися на умови Росії і платити ринкову ціну за газ, щоб завершити виникле протистояння, яке може штовхнути її економіку в ще глибшу рецесію.

"Єдиним життєздатним рішенням газового питання є оплата Україною повної ринкової вартості російського газу", - відзначає Ширінг.

Проте, за його словами, "враховуючи, що ВВП України і так може знизитися на 5% цього року, наслідки протистояння для реальної економіки будуть катастрофічними".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News