Європа не зможе змусити Газпром поступитися Україні

Понеділок, 12 січня 2009, 10:57

Євросоюз не зможе вплинути на переговори Газпрому і Нафтогазу, а також на певні ціни за газ для України.

Про це заявив посол Чехії в Україні Ярослав Башта в інтерв'ю, опублікованому в газеті Комерсант-Україна у понеділок.

"А як ми можемо вплинути на переговори двох комерційних структур? Ми б не змогли цього зробити, навіть якби на місці "Нафтогазу" була компанія країни-члена ЄС", - сказав він.

"Я б порадив згадати, про що говорив "Газпром": чому вони мають поставляти в Україну дешевше, ніж у Словаччину, Чехію, Німеччину? Вам варто зрозуміти, що у світі немає нічого безкоштовного. Так, Білорусія одержує газ по $130 (за тисячу кубометрів), але вона віддала ("Газпрому") 50% "Бєлтрансгаза", - додав він.

Він також зазначив, що ціна газу для кожної країни – це комерційна таємниця.

Однак повідомив, що Чехія в січні 2009 року платить $450 за тисячу кубометрів.

"Але ця цифра постійно змінюється і залежить від багатьох факторів. Ми не можемо назвати ринкову вартість".

Відповідаючи на репліку про те, що Словаччина, яка погодила нову ціну з урахуванням зниження вартості нафти, сьогодні сплачує $270 при транзитній ставці понад $4, він сказав:

"Цей довід звучав (з боку України) на останніх переговорах, що проходили в закритому режимі. Але щораз європейська сторона відповідала: ціна або формула ціни – це комерційна таємниця, предмет взаємин "Газпрому" і компанії-імпортера".

"А згадування про якусь середньоєвропейську ціну на газ не мають великого змісту, оскільки такої ціни не існує", - додав він.

Башта також додав, що ціна газу, який закуповується Росією в Центральній Азії, зараз складає $300.

"Очевидно, у ціні на газ для України буде врахований фактор вашої незалежності. У той же час я не думаю, що буде виставлена нереально висока ціна. Росія не зацікавлена в колапсі газотранспортної системи України, тому що в неї поки немає можливості продавати газ у Європу в обхід України", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News