Газпром пропонує Україні три шляхи

Понеділок, 12 січня 2009, 21:10

У "Газпромі" зазначають, що Україна може вирішити проблему технічного газу трьома шляхами, і називають умови української сторони про надання технічного газу "незрозумілими".

Про це заявив у понеділок у Брюсселю в інтерв'ю журналістам заступник глави правління ВАТ "Газпром "Олександр Медведєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, і наш подив (українська сторона) поставила якісь умови", - сказав він.

"У виступі віце-прем'єра України (Григорія Немирі) пролунало, що умовою поновлення транзиту має бути надання "Газпромом" на незрозумілих умовах, які нікому не пред'являлися, ні з ким не обговорювалися, горезвісного технічного газу, який насправді називається паливним газом і ніколи не є предметом дискусії й обговорень у рамках транзитного контракту", - заявив Медведєв.

Він пояснив журналістам, що транзитна ставка покриває усі витрати, включаючи витрати на паливний газ, "якою би вона (транзитна ставка) не була".

"Крім того, що це поза практикою міжнародного газового ринку, в України є три можливості рішення цієї проблеми", - сказав Медведєв.

Такими можливостями він назвав використання Україною власного газу, використання газу, закачаного в підземні сховища, а також придбання газу у російської сторони.

Разом з тим, Медведєв висловив сподівання, що ця умова не стане перешкодою для поновлення поставок газу в країни ЄС.

"У нас ніяких додаткових умов немає, крім того, щоб спостерігачі були на місцях і могли по погодженим з Європейським Союзом технічним інструкціям приступити до роботи", - пояснив він позицію російської сторони.

"Ми ще раз підтверджуємо, що якщо не буде створено перешкод для роботи міжнародних спостерігачів, ми будемо готові почати транзит російського газу в Європу через Україну в зазначений термін. Ми будемо сподіватися, що ніяких перешкод не буде", - сказав представник "Газпрому".

У той же час, рада міністрів енергетики Євросоюзу, яка зібралася в понеділок на надзвичайне засідання в зв'язку з газовою кризою, закликала Росію та Україну негайно відновити поставки газу в ЄС.

У постанові ради говориться, що це необхідно "для відновлення довіри до обох сторін і запобігання подальшого економічного збитку і страждань громадян ЄС і сусідніх з ним країн".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування