Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США сказали своє слово Росії й Україні

Вівторок, 13 січня 2009, 07:59

Вашингтон задоволений укладанням угоди про відновлення російських газових постачань у Європу.

Про це говориться в спеціальній заяві прес-секретаря Держдепартаменту США Шона Маккормака, розповсюдженому в понеділок увечері, повідомляє "Інтерфакс".

"Сполучені Штати вітають угоду, вироблена за посередництвом Чехії, яка головує в Європейському союзі, що дозволяє відновити притік газу європейським споживачам і забезпечує більшу відкритість на шляху транзиту", - відзначається в заяві.

"Зараз, коли угода укладена, ми закликаємо Росію негайно відновити подачу газу", - заявляє Маккормак.

"Ми також закликаємо Росію й Україну в найкоротший термін укласти угоду про продаж і транзит газу. Цей інцидент ще раз підкреслює важливість диверсифікованості постачання природного газу і про важливість прозорої, ринково орієнтованої організації продажу і доставки природного газу", - говориться в документі.

У понеділок увечері на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що Росія у вівторок о 10:00 мск планує почати перше спробне постачання газу в напрямку Європи через Україну на газовимірювальну станцію (ГВС) Суджа (Курська область).

Міллер додав, що перші постачання після їх поновлення планується здійснити через ГВС Орлівка в напрямку балканських країн.

"У випадку несанкціонованого добору газу ми будемо зменшувати обсяг постачання на обсяг, украдений за добу. Така позиція російської сторони була доведена до Комісії Європейських співтовариств", - заявив Міллер.

Зі свого боку Путін поцікавився: "Мається на увазі несанкціонований добір під будь-яким приводом?"

Міллер погодився з цим і пояснив, що "відповідно до контракту на транзит весь обсяг, який РФ та "Газпром" дають на кордон із Україною, на 100% повинен виходити на західні кордони України для наших європейських споживачів".

"З цього будемо виходити", - підсумував Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування