Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"РосУкрЕнерго" це загроза нацбезпеці - Гриценко

Вівторок, 13 січня 2009, 09:03

Голова комітету ВР з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко вимагає від АМКУ невідкладно перевірити інформацію щодо придбання "РосУкрЕнерго" контрольних пакетів українських підприємств з постачання газу (облгазів та міськгазів) і отримання контролю над 75% обсягу газу, що продається в Україні.

З відповідним листом він звернувся до в.о. голови Антимонопольного комітету України Олександра Мельниченка, повідомляє прес-офіс парламентаря.

При цьому Гриценко вказав, що співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ сам заявив в інтерв'ю "російський газеті "Ведомости", що "РУЕ вже контролює 75% продажу газу в Україні", при чому точний перелік придбаних РУЕ облгазів чи міськгазів не наводився.

Гриценко наголосив, що АМКУ не оприлюднював інформації про надання дозволу газотрейдеру "РосУкрЕнерго" чи афільованим з ним особам на набуття контролю над підприємствами з постачання газу в Україні.

"Таким чином, якщо набуття контролю над такими підприємствами має місце, "РосУкрЕнерго" допустило порушення закону України "Про захист економічної конкуренції", а саме – здійснило концентрацію без отримання попереднього дозволу Антимонопольного комітету", - зазначив голова парламентського комітету.

Він також наголосив, що у випадку підтвердження наведеної інформації, до порушника необхідно вжити санкцій, що передбачені законом, та поінформувати парламентський комітет з питань нацбезпеки й оборони.

"Мені не зрозуміло, чому держава Україна дозволила, щоб компанія, зареєстрована у Швейцарії, співвласником якої є російський "Газпром" і окремі фізичні особи з України, перебрала на себе контроль за розподілом 50 млрд. кубометрів газу в Україні? Це – проблема національної безпеки України і наш комітет не залишить це питання без належного реагування з боку держави!", - заявив Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування