Сварка Росії й України затягнеться. Виграють інші

Вівторок, 13 січня 2009, 09:57

Російсько-українська суперечка затягнеться, тому що конфлікт уже перетворився в тестування, хто сильніше.

Таку думку висловив автор книги "Досвітня пітьма: зліт російської кримінальної держави" Девид Сеттер у журналі Forbes.

"До того ж полем бою є вкрай непрозорий сектор, сформований корупцією, особливостями газової інфраструктури і наростаючою політичною напруженістю в російсько-українських відносинах", - пише Сеттер.

Як пояснює автор, Україна - колиска радянської газової індустрії, і після розпаду СРСР саме в цій країні опинилася головна частина транзитно-експортної інфраструктури.

Тому Україна вважає, що вправі привласнювати газ, зазначає автор. Тим часом Росія, незадоволена прагненням Києва в НАТО й у Євросоюз, порахувала цей момент найбільш підходящим для економічного тиску на Україну, охоплену фінансовою кризою, пише Сеттер.

На його думку, російсько-українська мережа корупції й інтриг настільки розвита, що сторони не в змозі почути умовляння про користь прозорості і чесності. "Уся надія на те, що ЄС диверсифікує джерела постачань у порядку самооборони", - зазначає він.

Також видання Forbes стверджує, що Туреччина, Алжир, Норвегія виграли від припинення транзиту російського газу в Європу, передає "Эхо Москвы".

Через територію Туреччини, як зазначають експерти, проходить альтернативний українському маршрут транзиту газу, який добувається в Каспійському морі і країнах Близького Схід. І це підвищує шанси Анкари на вступ до Євросоюзу, який наляканий надмірною залежністю від поставок палива через Україну.

Алжир під час "газової суперечки" між Москвою і Києвом різко збільшив танкерні поставки в Туреччину, яка у свою чергу висловила готовність наростити потік експорту для країн ЄС.

Європейський експортер палива – Норвегія – також залишилася "у плюсі". Її нафтогазові компанії оголосили про рекордні обсяги продажів газу закордон і підписали довгострокові контракти.

Крім того, сприятливі перспективи з'явилися в таких європейських нафтогазових гігантів як Shell, BP і "Форгаз". Вони виробляють зріджений газ, що у перспективі може розглядатися як замінник трубопровідного газу.

Що стосується політиків, то переможцем у "газовій суперечці" став екс-прем'єр Віктор Янукович, відзначає видання.

Він буде єдиним проросійським кандидатом, що підсилить його позицію в протиборстві з Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко.

Їхня антиросійська риторика не буде привабливою для виборців через зростання цін на російські енергоносії, прогнозують експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News