Литвин сподівається, що йому не доведеться бути крайнім в імпічменті президента

Вівторок, 13 січня 2009, 10:08

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що в майбутніх президентських виборах буде близько шести серйозних кандидатів.

"Список головних учасників кампанії відомий – Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович", - зазначив Литвин в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

У цілому ж, на думку спікера, "набереться до кількох десятків претендентів на президентське крісло". "З них кілька людей – це ті, хто буде пробувати свої сили для свого подальшого політичного затвердження. Усього ж серйозних кандидатів буде п'ять-шість", - додав він.

На питання, чи має він намір брати участь у президентській виборчій кампанії, Литвин сказав: "Я виходжу з того, що не треба передчасно дражнити гусаків".

"Блок Литвина працює і це питання поки не розглядає. Ми виходимо з того, що зараз є більш значимі проблеми, що турбують людей. І, спілкуючись з людьми, я не чув, щоб вони були стурбовані майбутніми президентськими виборами. Не той час, щоб гарцювати", - додав він.

Коментуючи можливість ухвалення закону, в якому виписана процедура імпічменту президента і проведення дострокових виборів, Литвин заявив: "Моя особиста позиція полягає в тому, що вибори повинні відбутися в термін, передбачений Конституцією".

"Розвиток України треба ввести в прогнозоване русло, щоб люди могли планувати своє життя. Будь-які виборчі кампанії в нас перетворюються на революцію. Революції нікого і ніколи не робили щасливими", - зазначив спікер.

За словами Литвина, "закон про парламентські комісії – це конституційна вимога". "Правда, крім нього, бажано мати ще і політичну культуру, а також високе почуття відповідальності, розуміння, що це дуже гострий інструмент", - зазначив він.

Спікер попередив про небезпеку того, що "між депутатами почнуться розборки, політики будуть зводити рахунки з інститутами влади": "Тому всім потрібно дуже уважно прочитати законопроект і голосувати за його ухвалення свідомо".

Литвин відзначив, що "судячи з настрою Верховної Ради, для ухвалення закону є більш ніж конституційна більшість".

Спікер нагадав, що якщо президент заветує ухвалений закон, парламент повинен буде розглянути пропозиції глави держави і погодитися з ними або здолати вето.

"У випадку подолання вето президент зобов'язаний підписати закон. Якщо він не підписує, то, відповідно до Конституції, закон оприлюднює голова ВР. Я стою на тому, що Конституцію повинні виконувати усі. Отже, сподіваюся, що усі будуть діяти згідно з основним законом. І, таким чином, мені не доведеться бути крайнім", - сказав Литвин.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування