Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвину цікаво, хто в Україні відмовився від газу по $50

Вівторок, 13 січня 2009, 10:28

Верховна Рада має встановити, з чиєї ініціативи було розірвано угоду з Росією про постачання газу в Україну за ціною 50 дол. за тисячу кубометрів при транзиті в 1,6 дол. за тис. куб. м на 100 км.

"У газових відносинах немає прозорості, і от у цьому напрямку парламенту необхідно попрацювати", - зазначив голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв'ю Комерсант-Україна.

"Потрібно створити відповідну комісію, щоб ми знали, з чиєї ініціативи було розірвано угоду з Росією, термін дії якої закінчувався в 2010 році і яка передбачала постачання газу в Україну за ціною $50 за тисячу кубометрів при транзиті в $1,6", - пояснив він.

"Хто це зробив і за чиєю командою, з якою метою? Це була шляхетна мета – перейти на монетарні розрахунки – або просто хтось хотів вирішити свої питання?", - додав спікер.

Крім того, на думку Литвина, "комісія повинна з'ясувати, скільки газу нам поставляється, як він використовується, яка остаточна ціна для споживача і скільки газу йде на реекспорт, скільки в нас газових свердловин, кому вони належать, куди і за якою ціною йде український газ". "Іншими словами, хто грабує народ?!", - обурився він.

На зауваження, що "і без цієї комісії відповідь на поставлені вами питання очевидна, з огляду на те, що газ став дорожчати з початку президентства Віктора Ющенка", Литвин заявив:

"Відповідь буде очевидною тоді, коли будуть зібрані і викладені всі цифри і факти і названі конкретні люди і структури, що стоять за цими фактами. Нам потрібна комплексна перевірка, потрібна правда".

Спікер зазначив, що його ініціатива зі створення необхідної комісії не буде потрібна: "Вона (ініціатива) уже продемонстрована практично усіма фракціями – усі виступають за невідкладний розгляд цього питання".

"Я виходжу з того, що його потрібно серйозно підготувати", - наголосив Литвин.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування