У Росії вирішили, що "Газпром" переміг

Вівторок, 13 січня 2009, 12:14

Російська газета "Ведомости" стверджує, що "Газпром" переміг у битві за постачання газу в Європу.

Про це говориться в статті, опублікованій у виданні у вівторок із заголовком "Перемога за Газпромом".

"Газпром" переміг у битві за український транзит — постачання газу в Європу почнуться у вівторок. Попереду — бій за ціну газу для України", - пише газета.

У той же час російське видання "Нова газета" припускає, що "Газпром" із самого початку мав намір відключити Україні газ.

Видання зазначає, що російський концерн послідовно висунув кілька вимог, за невиконання яких пообіцяв це зробити.

Спочатку пролунала вимога повернення "Нафтогазом" боргу, причому навіть не перед "Газпромом", а перед компаніями-посередниками. Після задоволення цієї вимоги, "Газпром" заявив, що його не влаштовує відсутність домовленості про ставки на газ у 2009 році, "притому що партнерам, здається, вдалося прийти до компромісної ціни 230—250 доларів за 1 тисячу кубометрів".

"Перед Новим роком "Газпром" зненацька озвучив нову ціну — 418 доларів, а слідом призупинив поставки газу. Якби "Газпром" дійсно хотів уникнути відключення, партнери змогли б знайти компромісну схему поставок у січні і продовжити переговори", - відзначає видання.

"На відміну від газової війни 2006-го "Газпром" заздалегідь технічно підготувався до припинення транзиту", - підкреслює автор статті.

Він також вважає, що щорічний газовий конфлікт вигідний і російській, і української елітам, оскільки "газ стає "нічиїм", особистий прибуток зростає з обох боків труби, а всі політичні проблеми можна звалити на сусіда".

Говорячи про причини такої поведінки Росії щодо України, автор відзначає, що політична складова помітніша за комерційну.

"В Україні політичних цілей неможливо домогтися військовими засобами. Росія, схоже, має намір натиснути на українську еліту, сформувати промосковське лобі (це може бути, наприклад, Янукович або Тимошенко) і в підсумку спробувати відновити вплив Кремля в країнах колишнього СРСР", - говоритися в статті.

Також відзначається, що замінити "Північним" і "Південним потоком" український транзит неможливо. "Північний потік" призначений для доставки російського газу на ринки Північно-Західної Європи. Крім того, технічно складно перекинути великий обсяг газу, наприклад, з Голландії в Грецію: у Європі немає розгалуженої транспортної системи.

Проект "Південний потік" відкладений через відсутність грошей і він має пройти через українську або турецьку ексклюзивну економічну зону, а ці країни навряд погодяться на будівництво.

"Тому єдиний, на мій погляд, варіант рішення проблеми — досягнення довгострокових домовленостей з Україною", - підсумовує автор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування