"Укрнафта" обурена, що український газ оцінюють у $35-40

Вівторок, 13 січня 2009, 12:16

Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ "Укрнафта" обурена рівнем встановленої Національною комісією регулювання електроенергетики ціни на природний газ власного видобутку для спільних підприємств за участю компанії.

Про це заявив помічник голови правління "Укрнафти" Віктор Полубінський, повідомляє УНІАН.

"Компанія оскаржуватиме дане рішення комісії в судовому порядку. Думаю, що й наші партнери по спільній діяльності також діятимуть так само", - сказав він.

При цьому Полубінський зазначив, що таке рішення НКРЕ особливо цинічно виглядає на фоні суперечок з Російською Федерацією щодо ціни на експортний природний газ у розмірах від 200 до 450 дол. за тис. куб. м.

"З одного боку, держава Україна висловлює готовність купувати газ за ринковими цінами, які вимірюються сотнями доларів, тим самим сприяючи розвитку іноземних, у даному випадку російських, нафтогазовидобувних компаній", - зазначив Полубінський.

"З іншого – встановлюються "смішні", економічно необґрунтовані ціни на рівні 35-40 доларів на газ власного видобутку для вітчизняних компаній", – додав представник "Укрнафти".

За його словами, такий рівень встановлених цін значно нижче навіть за собівартість видобутого природного газу: "Таким чином, створюється враження, що все робиться цілеспрямовано для того, щоб остаточно зруйнувати нафтогазовидобувну галузь держави".

Полубінський зазначив, що стаття 3 закону про держбюджет на 2009 рік чітко встановлює, що ціна на природний газ власного видобутку "повинна забезпечувати покриття економічно обґрунтованих витрат видобування і отримання прибутку".

Економічно обґрунтовані витрати видобування, тобто ціна природного газу з нульовою рентабельністю, наприклад, по ВАТ "Укрнафта" в 2008 році становили 544,07 грн. за тис. куб. м, прогноз на 2009 рік – 769,23 грн. за тис. куб. м.

Також Полубінський зазначив, що у той же час ані урядом, ані Мінприроди нічого не робиться, щоб посприяти компанії в отриманні або продовженні дії ліцензій на видобування вуглеводнів.

Для прикладу, більше року "Укрнафта" з невідомих причин не може продовжити дію ліцензії з видобування вуглеводнів на Микуличинському родовищі в Івано-Франківській області. За цей період державою тільки з цього родовища недоотримано близько 32 тис. тон нафти з конденсатом, а також 34 млн. куб. м природного газу.

Аналогічна ситуація склалася і по Середняківському газовому родовищу в Полтавській області. Тут втрати сягають близько 15 млн. куб. м природного газу.

"В цілому ж, через незрозумілі дії, а точніше бездіяльність уряду, втрати вуглеводнів "Укрнафтою" за минулий рік становлять близько 42 тис. тон нафти з конденсатом і 70 млн. куб. м природного газу", – додав Полубінський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування