Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка назвали Газпром "провокатором" із щупальцями

Вівторок, 13 січня 2009, 13:00

Заявка російської сторони про відновлення подачі газу носить провокативний характер.

Таку думку висловив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, передає прес-служба секретаріату.

"Сьогоднішня заявка російської сторони про начебто відновлення подачі газу практично носить абсолютно провокативний характер - адже перед українською ГТС ставиться технологічно нереальна задача", заявив Соколовський.

"Російська сторона послідовно намагається поставити українську ГТС під свій контроль", - сказав Соколовський.

Для цього, наголосив він, РФ зараз намагається дискредитувати українську газотранспортну систему, зіпсувати її імідж в очах європейських споживачів - звідси безпідставні звинувачення в крадіжках (тобто неконтрольованості системи), абсолютно свідоме провокування технічного розбалансування ГТС з 1 січня цього року тощо

У цьому контексті подив викликають також нещодавні заяви прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна - зокрема щодо відвертої зацікавленості РФ у приватизації ГТС України - і це при тому, що наша держава неодноразово заявляла, що національна газотранспортна система не є предметом приватизації.

Також керівник російського уряду заявив щодо готовності надати кредит Україні, щодо якого ніколи не звертався офіційний Київ.

"Очевидно, пан Путін виходить з якихось таємних домовленостей? У такому разі коли і з ким вони були укладені? Абсолютно очевидно, що це ніколи не було темою зустрічей керівництва Росії з президентом Ющенком", - наголосив він.

"Жодні директиви Глави Української держави не дозволяли жодній українській делегації вести переговори щодо приватизації національної ГТС. Абсолютно очевидно, що ніколи офіційними каналами через МЗС не відбувався жоден, навіть найменший обмін думками, окрім хіба що пояснень - ГТС відповідно до чинного законодавства України не є і не може бути предметом розміну", - сказав Соколовський.

За його словами, "Газпром" своїми амбітними планами на монополізацію газового ринку Європи серйозно ризикує опинитися на межі банкрутства через припинення транспортування газу по транзитній мережі України.

"Очевидно, "Газпром" відчуває себе безпорадним - адже не бачить механізму забезпечення балансу газу на 2009 рік", - заявив Соколовський.

З іншого боку, додав він, спостерігається "абсолютно нелогічне" припинення імпорту газу в Україну та європейським споживачам, а водночас у Росії заплановані величезні затрати на реалізацію внутрішніх енергетичних програм.

"Мета єдина - створення потужної монополії зі щупальцями в усьому світі. Насамперед спрут пішов в Європу", - сказав Соколовський, нагадавши, що у Словаччині, Чехії, Угорщині "Газпром" має свою частку у магістральних та розподільчих газопроводах тощо. 

Раніше Газпром подав заявку на транзит 76,6 млн куб. м газу через газовимірювальну станцію "Суджа" в напрямку ГВС "Орловка".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: