Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром": Україна блокувала всі дії з транзиту газу

Вівторок, 13 січня 2009, 13:44

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявляє, що Україна блокувала всі їхні дії з транзиту газу до Європи, "цинічно" проінформувавши, що її газотранспортна система переорієнтована на внутрішнє споживання.

"Вранці "Газпром" почав реалізацію плану з відновлення поставок газу в Європу. Україна блокувала всі наші дії з транзиту газу до Європи", - заявив Медведєв, повідомляє ІТАР-ТАСС.

"Це йде врозріз із усіма домовленостями, що були підписані напередодні", - сказав він, додавши: "У нас немає фізичної можливості здійснювати транзит газу через територію України. Відповідальність за це лежить цілковито на українській стороні".

За словами Медведєва, він говорив на цю тему з представниками Єврокомісії, і вони "охарактеризували ситуацію як форс-мажор".

"Ми поки не знаємо, що робити. Те, що просить українська сторона, знаходиться поза обговореними в документах положеннями", - зазначив він.

"Україна не відкрила магістраль для транзиту газу. Ми не можемо йти проти фізики: якщо система закрита, ми не можемо забезпечити постачання газу, - сказав він. - Українська сторона цинічно проінформувала нас про те, що їхня газотранспортна система переорієнтована на внутрішнє споживання. У цих умовах будь-який газ, який буде поставлений у систему, не досягне європейських споживачів".

За його словами, у "Газпромі" не знаходять пояснення таким діям України.

"Виникає враження, що весь цей "мюзикл", який відбувається на Україні, диригується зовсім з іншої країни", - зазначив він. При цьому він згадав угоду, укладену між Україною та США в грудні, не уточнивши її назву.

Джерело в міжнародній комісії з моніторингу повідомило, що "Нафтогаз України" не допустив міжнародних спостерігачів у диспетчерське управління.

"Стан газотранспортної системи України на кордоні з Росією може бути достовірно оцінено лише в об'єднаному диспетчерському управлінні НАК "Нафтогаз України" у Києві. Однак, міжнародні спостерігачі туди не допущені", - сказав він.

Як передає російське агентство, спостерігачі Євросоюзу за транзитом газу повідомили, що російський газ, що подається "Газпромом" в українську газову систему на російсько-українській границі не надходить у західні райони України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування