Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: світ має знати, хто відключив газ, і зробити уроки

Вівторок, 13 січня 2009, 15:19

Президент Віктор Ющенко наголошує, що Україна була і буде надійним транзитером російського газу в Європу і не відібрала жодного кубометру російського газу для своїх потреб.

"Ми свято виконували, виконуємо і будемо виконувати. Україна не зробила жодного деструктивного кроку і не заслуговує на ті негативні оцінки, які сьогодні лунають чи то в Москві, чи то в деяких інших столицях", - сказав Ющенко на прес-конференції у вівторок.

"Україна не робила жодного кроку з припинення поставок російського газу в Європу. Для нас це принципова позиція, оскільки сьогодні є багато пліток, необ’єктивної інформації, брехні. Очевидно, її мета – дискредитувати ті сторони, які гідно виконують свої зобов’язання", - додав він.

Ющенко висловив переконання, що завершення ефективної роботи моніторингової комісії дасть змогу якомога швидше відновити поставки російського газу в Європу.

"З іншого боку, ми домовлялися з президентом Росії, що буде створена комісія, яка повинна розставити всі крапки над тим, що сталося з 1 по 7 січня 2009 року. Світ, зокрема, Європа, повинні знати, хто не виконав свої зобов’язання, щоб зробити урок", - сказав він.

Ющенко зачитав звіт "Нафтогазу" про припинення Росією поставок газу через Україну, що відбувалося з 1 по 7 січня, а також надав дані про кількість прокачаного Україною за цей період російського газу.

"Нетто газу, який повинна була 1 мільярд 362,2 мільйони. Україна поставила в Європу як транзитер 1 мільярд 435 мільйонів. Тобто для того, щоб у найскрутніші години не зникав транзит газу до ЄС, із своїх сховищ Україна виділила 74 (млн. куб. м) для прокачки російського газу", - сказав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування