Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче ще одну угоду з Росією, щоб можна було качати газ в Європу

Вівторок, 13 січня 2009, 15:35

Україна пропонує Росії підписати технічну угоду про поновлення поставок російського газу через територію України.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив президент Віктор Ющенко.

"Українська сторона підготувала проект технічної угоди, яка дає відповідь на низку речей. Це напрямки поставок, обсяги і якість газу, тиск на вході і на виході. Ми не обговорюємо питання ціни газу, тарифів на транзит. Ми говоримо виключно про можливість технологічного запуску і прийому російського газу", - сказав він.

"У мене є постійний діалог з керівником Єврокомісії паном Баррозу, кожен день я спілкуюся з керівництвом Російської Федерації. Ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб завершити технічну підготовку для запуску системи, вийти на технічну угоду, яка регламентує процедуру запуску системи", - додав Ющенко.

Він висловив сподівання, що російська сторона "відповідально поставитися до цієї процедури".

"Переконаний, що саме ці технічні рішення і повинні піддаватися моніторингу Єврокомісії", - сказав президент.

Ющенко пояснив, що зараз газотранспортна система України працює у внутрішньому режимі для забезпечення всіх регіонів України газом з власних сховищ і газом власного виробництва.

"Маючи на увазі, що схід України технологічно побудований таким чином, що він зорієнтований тільки на російські поставки і нема можливості для підживлення з інших регіонів України, процедура поновлення прокачки російського газу повинна відповідати низці вимог", - сказав він.

Найголовніша технологічна умова прокачки російського газу через українську територію, за словами Ющенка - це "повернутися до поставок газу у статусі-кво 31 грудня 2008 року".

"Дуже важливо, щоб подача газу була відновлена за тими напрямками, в яких працювала система в грудні 2008 року. Тоді виникає можливість перетрансформувати роботу української системи від поставок власних ресурсів у Східні регіони на забезпечення транзиту європейського газу", - сказав він.

"Газотранспортна система не може прийняти 50 мільйонів кубометрів російського газу для прокачки в будь-яку країну. Ми повинні всю систему ввести в штатний режим робити, відновити нормальну роботу, в якій система знаходилася до 1 січня 2009 року", - додав Ющенко.

"Це дуже чутливий момент. Щоб ми не залишили без газу Донецьк, Луганськ, Харків, Дніпропетровськ, південь Запоріжжя", - наголосив президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування