Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром черговий раз пожалівся Путіну на Нафтогаз

Вівторок, 13 січня 2009, 18:03

"Нафтогаз" не пустив спостерігачів "Газпрому" на диспетчерський центр і на підземне сховище газу (ПСГ) та відмовився подавати російський транзитний газ на експорт на газовимірювальну станцію "Ужгород".

Про це повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер прем'єр-міністру Росії Володимиру Путину, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наші спостерігачі не були допущені в диспетчерський центр НАК", - сказав він.

Міллер додав, що "Нафтогаз" відповів "Газпрому": "Будемо обмінюватися листами".

"Європейським споживачам потрібні не листи", - зазначив на це Путін.

Крім того, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв на прес-конференції у вівторок заявив, що на ПСГ і диспетчерський центр не були допущені також європейські спостерігачі.

"Незважаючи на підписані домовленості як російські, так і міжнародні спостерігачі не були допущені як на ПСГ, так і на диспетчерський центр", - сказав він.

Також Міллер повідомив журналістам, що "Нафтогаз" відмовився подавати російський транзитний газ на експорт на газовимірювальну станцію "Ужгород".

"У вівторок була подано заявку українській стороні на транзит через ГВС "Ужгород" у напрямку ГВС "Велки-Капушани" (Словаччина) 22,2 млн кубометрів російського транзитного газу. Відповідь України по цьому напрямку, як і по балканському, - негативна", - сказав він.

"Нафтогаз України" відмовився подавати російський транзитний газ на експорт на ГВС "Ужгород" так само, як і раніше це відбулося з балканським напрямком", - заявив Міллер.

Крім того, заступник глави "Газпрому" Медведєв заявив, що країни, які недоодержали російський газ, готують подання в суди для відшкодування збитків.

"Не тільки ми будемо вимагати відшкодування збитків (від недопоставок газу через Україну), але і всі країни, які постраждали від цього. Уже готуються відповідні позови", - сказав він.

Медведєв не став конкретизувати, яким чином "Газпром" буде домагатися від України відшкодування збитків.

"Ми будемо використовувати весь юридичний арсенал", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування