ЄС має взятися за прозорість "РосУкрЕнерго" – британський експерт

Середа, 14 січня 2009, 09:43

Європейський Союз, як сторона, що потерпає від газової суперечки, домагатиметься, щоб Україна і Росія відтепер мали прозорі відносини в енергетиці, без тіньових схем.

На це сподівається Томас Мейн, експерт британської громадської організації "Global Witness", яка у 2006 році почала з'ясовувати, для чого було створено "РосУкрЕнерго", але досі так і не змогла зрозуміти, за що посередник отримує багатомільйонні прибутки.

"Якби не було Росії і "Газпрому", то компанія "РосУкрЕнерго" не могла б існувати. Минулого року, коли прем'єр Юлія Тимошенко домагалася усунення цього посередника, то Росія цього не допустила, пославшись на контракт", - сказав він у коментарі Радіо "Свобода".

"Ми знаємо, наскільки впливовим є "Газпром". Якби "Газпром" не хотів, щоб компанія-посередник працювала, то він би легко міг її позбутися. Виглядає, що з обох боків є люди, які хочуть, щоб ця компанія вижила", - додав експерт.

На питання, чи вдалося "Global Witness" у ході дослідженні діяльності "РосУкрЕнерго" з'ясувати, які конкретно високопосадовці пов'язані з цією компанією, Мейн зауважив, що "це важке запитання, і в ЗМІ є багато припущень щодо цього".

"За даними нашого дослідження, в Україні є певна група урядовців і політиків, які, як виглядає, підтримують дружні стосунки з Фірташем", - повідомив експерт.

"Наприклад, Юрій Бойко, який в уряді Януковича був міністром палива та енергетики. Він сам казав, що є близьким другом пана Фірташа. Сергій Льовочкін, радник Віктора Януковича, також говорив про близькі стосунки з паном Фірташем", - уточнив Мейн.

"Чи це впливає на те, що компанія "РосУкрЕнерго" далі займається газовим бізнесом, – це звісно припущення, але ясно, що в Україні існує певна група людей, наближених до цих бізнесменів", - резюмував він.

На питання, чи відомо щось про те, що співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ нібито фінансує політичні проекти президента Віктора Ющенка, хоча Банкова це заперечує, Мейн заявив, що у "Global Witness" такої інформації немає.

"Але помітно, що президент Ющенко досить мовчазний, коли доходить до справи "РосУкрЕнерго". У 2006 році він казав, що не знає, хто є акціонерами компанії, але тепер очевидно, що він це знає", - зауважив експерт.

"Але він не виступав так рішуче проти "РосУкрЕнерго", як Тимошенко. Ми закликаємо Ющенка чітко висловитися щодо "РосУкрЕнерго" і пояснити, чи ця компанія, на його думку, приносить користь Україні", - додав Мейн.

На питання, як саме ЄС може подбати про те, щоб Україна і Росія будували прозорі відносини в енергетиці, експерт зазначив, що "ЄС має вдатися до регуляторних заходів, щоб запевнитися, що компанії, які торгують на його ринку і використовують його фінансову систему, виконували суворі норми щодо прозорості своєї діяльності".

"А тому, що ЄС є найбільшим донором у світі, ми також можемо чинити тиск за допомогою цього важеля", - наголосив Мейн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування