Україну визнали єдиною вільною в СНД

Середа, 14 січня 2009, 09:49

Україна – єдина з країн СНД, в якій задовільна ситуація зі свободою.

Про це йдеться в щорічному звіті неурядової організація Freedom House, щодо стану зі свободою у світі, повідомляє Україна Молода в середу.

"Приємно зазначити, що Україна — єдина з країн СНД, яку визнали вільною", - зазначає видання

Чотири пострадянські країни визнані частково вільними. Це Грузія, Молдова, Вірменія та Киргизстан.

Натомість Росія, Білорусь, Азербайджан та країни Середньої Азії є не вільними країнами.

У звіті наголошується, що зміна влади в Кремлі не допомогла Росії стати вільною країною. Більше того, автори звіту підкреслюють, що, на відміну від решти світу, на території колишнього СРСР деградація державної політики в галузі громадянських свобод є стійкою тенденцією впродовж останніх десяти років.

Директор дослідницької служби Freedom House та головний укладач рейтингу Арч Паддінгтон вважає: це пояснюється насамперед тим, що в цьому регіоні відбувся розквіт відразу трьох "авторитарно–нафтових країн" — Росії, Казахстану та Азербайджану.

Головною причиною падіння демократичних стандартів у СНД Паддінгтон назвав "авторитарну спадщину Радянського Союзу та сильні впливи Росії на її сусідів".

Натомість усі країни Західної Європи названі вільними, а в Центральній, Південній та Східній Європі стан із людськими свободами є різним.

Не вільною в Європі названа лише одна країна — Косово, а частково вільними — чотири: Боснія і Герцеговина, Македонія, Чорногорія та Албанія.

Зі 192 країн світу ярлик "вільна" отримали 89, "не вільна" — 42. До решти відносяться, окрім Росії та Китаю, більшість держав ісламського світу та Африки.

Загалом аналітики Freedom House зазначили, що 2008 - третій поспіль рік, коли свобода у глобальному вимірі зазнала занепаду.

"Такий відкат особливо помітний в африканських країнах регіону Сахари та в країнах колишнього Радянського Союзу, за винятком Прибалтики, хоча від браку свобод потерпають і багато інших регіонів світу", - додають вони.

У звіті міститься аналіз свобод у 192 країнах світу, які є членами ООН. Аналітики Freedom House аналізують обсяги права та свобод людей у світі вже більше трьох десятків років.

Цього року до списку внесено також Косово, яке вже визнане півсотнею країн, та Південну Осетію, котру наразі визнають лише Росія та Нікарагуа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування