Економічна свобода у світі зростає, а в Україні падає

Середа, 14 січня 2009, 10:06

В Україні за останній рік погіршилося декілька показників рівня економічної свободи, тоді як у світі цей рівень зростає, мовиться у спільному дослідженні американської дослідницької організації Heritage Foundation та газети Wall Street Journal.

Це дослідження показало, що попри економічну кризу в світі рівень економічної свободи зростає: із майже 180 країн, які увійшли до дослідження, 83 країни в усіх частинах світу продемонстрували рух у напрямку економічних свобод, передає Радіо "Свобода".

В Україні ж, на думку дослідників, є рух у зворотному напрямку, бо за останній рік погіршилося одразу декілька показників. Тепер серед європейських країн Україна посідає передостаннє 42 місце, а в світовому рейтингу – 152-е. Нижче в Європі лише Білорусь. Грузія посідає 32-е, Росія – 146-е місце в загальному рейтингу.

Найбільше економічної свободи, як і раніше, в Гонконгу та Сінгапурі. Далі в списку Австралія, Ірландія та Нова Зеландія. США і Канада посідають відповідно 6 і 7 місця в рейтингу. А найбільшим блоком ідуть європейці – серед 10 найвільніших в економічному сенсі країн 4 зі старого континенту і половина з цілого списку економічно вільних країн.

Як зауважують дослідники, позитивні зрушення відбулися в кожній частині світу. Однак Україна протягом останнього року йшла врозріз із загально світовою тенденцією.

"У порівнянні з іншими країнами, які просуваються до економіки, більш зорієнтованими на ринок, Україна відстає в лібералізації цін та ефективності свого підприємницького середовища. Ïї регуляторна база залишається складною і заплутаною. І незважаючи на те, що офіційно закордонні інвестиції вітаються, корупція та бюрократія відлякують багатьох інвесторів", - мовиться у звіті.

Американські дослідники говорять, що на українську судову систему не можна покладатися, що вона винесе справедливий вирок, бо її роз’їла корупція. Так само мало можна очікувати від державних служб, які є неефективними і корумпованими.

За винятком свободи торгівлі, якій посприяв вступ до Світової організації торгівлі, всі інші показники свободи економіки України або залишилися незміненими чи погіршилися.

Серед тих, що погіршилися, такі ключові для добробуту країни, як свобода бізнесу, розмір уряду, фінансова свобода, та, звичайно, свобода від корупції. Незмінно поганими залишаються захист майнових прав та інвестиційна свобода.

Пояснюючи окремі показники рейтингу, дослідники наводять такі факти: уряд може втрутитися у формування цін чи у перерозподіл майна. Загальні витрати уряду сягають понад 45% всієї економіки, що є дуже високими показником.

Із 2005 року рейтинг свободи України постійно погіршувався, і тепер вона належить до країн зі швидше репресивним, ніж вільним режимом економіки, підсумовують дослідники Heritage Foundation та Wall Street Journal.

Вони вважають, що хоч упродовж останніх років Україна вдавалося демонструвати високі темпи зростання, подальший розвиток економіки, особливо за умов сповільнення світової економіки, без структурних реформ буде неможливий.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування