Нафтогаз знову не прокачає газ, бо маршрут не підходить

Середа, 14 січня 2009, 10:12

"Нафтогаз" не зможе у середу прокачати російський газ, оскільки заявлений Газпромом маршрут залишить без газу східну Україну.

Про це повідомив на брифінгу в кабміні голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина.

"Ми отримали від Газпрому ту саму заявку, що і вчора. Ми відповіли, що здійснити цю прокачку не зможемо, оскільки без газу залишаться наші регіони", - сказав Дубина.

За його словами, він зібрав у Нафтогазі "всіх фахівців, які знають українську ГТС, і поставив завдання – довести в будь-який спосіб газ з Суджі до Орловки".

"Прийшли до висновку – в такому разі в Одесі газу не буде, половина Харкова буде відрізана, проблеми відчуватимуться в Донецькій, Луганській і частині Дніпропетровської області. Я можу на це піти? Ні", - сказав Дубина.

На питання, як Росія пояснює подачу газу по неприйнятному для України маршруту, Дубина відповів: "Газпром каже – виконуйте нашу заявку. І все".

Дубина повідомив, що в умовах відсутності повноцінної технологічної угоди на транзит газу протягом 2009 року "Нафтогаз" "зробив короткий тимчасовий технологічний протокол на один місяць".

Він пояснив, що проект цього протоколу направлено до Газпрому."Ми не можемо запускати систему на невідомий час", - пояснив Дубина.

"Здійснення транзиту залежить від Росії", - додав присутній на прес-конференції міністр палива та енергетики Юрій Продан.

Дубина також спростував заяви Газпрому про те, що направлений у вівторок в українську трубу газ був украдений.

"Після того, як на Суджі підняли тиск, ми в той же день весь газ віддали на Молдову", - сказав Дубина.

Він також спростував інші звинувачення Росії про технічну неспроможність України здійснити транзит.

"Українська ГТС готова прокачати 170 млрд. кубометрів газу на рік і ще довго буде здатна це зробити", - додав Дубина.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News