Богатирьова: ООН має заборонити використовувати газ

Середа, 14 січня 2009, 12:23

ООН має розпочати дискусію про неприпустимість політики енергетичної експансії у світі.

Таку думку висловила секретар РНБО Раїса Богатирьова в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, передає прес-служба РНБО.

"Я упевнена, що прийшов час на рівні ООН почати дискусію з метою пошуку нових загальнообов'язкових регуляторних всесвітніх інструментів для неприпустимості політики енергетичної експансії у світі і використанню енергоресурсів, як сили в міжнародному праві", - сказала Богатирьова.

"Звичайно, ця дискусія має завершитися прийняттям відповідного універсального документу у виді ратифікованої всіма країнами-членами ООН декларації", - додала вона.

Богатирьова також нагадала, що результати роботи моніторингових експертів Європи, України і Росії, "засвідчили необґрунтованість обвинувачень України в припиненні поставок газу в Європу".

"Уже ні в кого не виникає сумнівів, що саме "Газпром" 7 січня 2009 року, коли температура в Україні й у Європі різко знизилася, цілком припинив подачу газу через останню газовимірювальну станцію "Суджа", - сказала вона.

"До 9:45 у цей день була припинена подача газу "Газпромом" через Україну в напрямку Румунії, Польщі, Словаччини й інших європейських споживачів, а також Молдови", - додала Богатирьова.

Вона зазначила, що аналіз дій "Газпрому" у період з першого січня до сьогоднішнього дня світовими експертами свідчить, про те, що "Газпром" вийшов за рамки сугубо економічної функції і ринкових, бізнесових принципів".

"По суті справи, створив ситуацію, коли відповідний товар - газ став політичним інструментом", - підкреслила Богатирьова.

За її словами, дискусія про господарські відносини "Газпрому", "Нафтогазу" і аналогічних суб'єктів Європейського союзу перетворена в "дуже чуттєву частину глобальної політики".

"На цьому тлі були дані несправедливі і передчасні негативні і критичні оцінки діяльності українського політичного керівництва, що розцінюється експертами, як безсумнівне втручання в політичне життя суверенної країни", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News