Україна взяла на себе відповідальність Газпрому

Середа, 14 січня 2009, 12:48

У Газовому конфлікті Україна взяла на себе значну частину відповідальності.

Таку думку висловила секретар РНБО Раїса Богатирьова в інтерв'ю Інтерфаксу, текст якого наводить прес-служба РНБО.

"Україна, розуміючи важливість партнерства з "Газпромом", не тільки не використовувала своє право на якісь адекватні дії або міжнародний судовий захист, вона взяла на себе значну частину відповідальності замість "Газпрому", - заявила Богатирьова.

"Незважаючи на власні складності з забезпеченням національної промисловості, громадян України газом, ми прийняли рішення про підтримку наших добрих сусідів Молдови і Болгарії і щодня з газосховищ почали виділяти по 2 млн. куб. м газу. Це також підкреслило нашу європейську єдність і спільність", - пояснила вона.

Богатирьова також підкреслила, що "Україна не порушила ніяких своїх зобов'язань ні перед "Газпромом", ні перед європейськими споживачами газу ні як його покупець, ні як відповідальний транзитер".

Для виходу із ситуації Богатирьова вважає необхідною активізацію діалогу між президентом України і президентом і прем'єром Росії, а також відновлення широкомасштабного міжурядового діалогу між Києвом і Москвою.

"Для цього є всі передумови, з одного боку – криза в енергетичній сфері між нашими країнами, з іншого боку – переговорний процес між президентами країн і президентом України і прем'єром Росії", - сказала вона.

"Я звертаюся одночасно і до українського політикуму, експертів не політизувати російсько-українські відносини. Не використовувати їх для ослаблення національних інтересів і підвищення, тим самим, свого політичного рейтингу", - також додала Богатирьова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування