Соколовський: Україні нічого боятися газових судів

Середа, 14 січня 2009, 16:08

Задум російської сторони в газовому конфлікті переслідував кілька цілей, заявляє уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Про це він сказав українським журналістам у Польщі, де з офіційним візитом перебуває президент Віктор Ющенко, повідомляє прес-служба глави держави.

Першою метою було те, щоб через припинення подачі газу на східні регіони України завдати удару по найбільш розвинених там галузях економіки, таких як металургія та хімічна промисловість.

Відтак, це мало призвести до втрати робочих місць, а також припинення газопостачання на соціальні об'єкти. За словами Соколовського, очевидно "це мало викликати збурення, яке б мало надзвичайно погані наслідки".

Другою метою газового конфлікту з Україною уповноважений президента назвав намагання розбалансувати українську ГТС та зіпсувати її імідж у світі.

"Керівництво Росії вже починає говорити про можливість участі у приватизації ГТС України", - нагадав Соколовський, додавши, що є загальновідомим: такі дії заборонені національним українським законодавством.

"Сьогодні йдеться про те, щоб зробити все можливе, аби розбалансувати цю унікальну ГТС, яку аж ніяк не можна назвати тільки національним багатством - це є фактично континентальне багатство", - сказав він.

Соколовський оцінив як провокативні дії російської сторони - її заявки у вівторок та середу до НАК "Нафтогаз України" на прокачку відповідно 70 млн. та 23 млн. кубометрів газу.

У першому випадку, зазначив він, йдеться про вимогу росіян прокачати газ за технічно нереальним маршрутом, при тому, що є два надійні маршрути, якими можна доставити це паливо на румунський кордон.

Заявка, подана на прокачку 23 млн. куб. газу, сказав він, передбачає прийнятний маршрут транспортування, однак сама порція газу є такою дрібною, що її не можна назвати навіть тестовою.

Фактично, зазначив Соколовський, йдеться про свідому пропозицію прийняти ту кількість газу і так її розмістити, що це є "абсолютно технічно невиправданим".

"Це провокація чистої води. Головне, що наші сусіди на західному від України кордоні це прекрасно розуміють", - сказав уповноважений президента, додавши, що йдеться, безумовно, про неконструктивну позицію російської сторони.

Соколовський також наголосив, що Україна не має ніяких підстав боятися судових позовів з боку європейських країн, які наразі не отримують газ через позицію російської сторони.

"Україні нічого боятися судів, тому що вона ні на йоту не завинила у цій провокативній ситуації, яка свідомо створена російською стороною", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування