Звільнення "Фаїни" зірвала спроба посередників украсти частину викупу

Четвер, 15 січня 2009, 09:35

Зброю, що знаходиться на захопленому піратами судні "Фаїна", везли все ж таки нібито в Південний Судан, що воює, а переговори зірвалися через спробу посередників між судновласником і розбійниками вкрасти частину викупу.

Про це заявив керівник угруповання, що захопило судно, Шамун Індабур в інтерв'ю журналу "Newsweek", повідомляє "Сегодня". За словами пірата, "Фаїну" вони захопили рано вранці після годинного бою з екіпажем.

"Капітан погодився здатися тільки після того, як ми випустили кілька ракет і попередили, що потопимо корабель. Капітан намагався втекти, але в нього нічого не вийшло", - розповів Індабур.

"Коли ми побачили вантаж (на кораблі знаходиться 33 танки Т-72 та інша зброя), то спочатку вирішили, що судно йшло в Сомалі і належить Ефіопії, але капітан сказав нам, що вони направлялися в Південну Африку. Ми змусили капітана показати нам папери і зрозуміли, що вантаж мали доставити в Південний Судан", - додав він.

Інформація про те, що насправді "Фаїна" доставляла озброєння не в Кенію, а в Південний Судан, з яким торгувати зброєю заборонено, з'явилася одразу після захоплення.

Першими заговорили про це американські військові, але "Укрспецекспорт", який продавав вантаж, і уряд Кенії, що його неначебто купував, цю інформацію спростували.

Індабур прояснив, чому переговори зриваються. За словами пірата, плани зруйнували посередники. "Вони спробували вкрасти частину грошей, про які ми домовилися (близько 3 млн. дол.). Тепер ми не можемо їм довіряти. Вони намагалися вкрасти гроші, а бандитами вважають нас", - каже він.

Пірат розповів і про те, як вони йдуть на промисел. "Ми виходимо в море п'яними, ми схожі на голодних вовків у пошуках м'яса. Ми навіть не дуже розуміємо, що робимо, поки не візьмемо корабель на абордаж", - каже він, додаючи, що піратством змусили займатися їх злидні - у країні немає уряду і роботи. "Якщо зло - це єдиний вихід, доводиться йти на це", - розмірковує Шамун.

Представник судновласника Михайло Войтенко сказав, що в нього немає інформації про спробу посередників вкрасти частину грошей, хоча він і не заперечує той факт, що переговори кілька разів зривалися через втручання третьої сторони.

"Фаїна" була захоплена 25 вересня. На її борту - 17 українців, 3 росіянина й один громадянин Латвії. Судно перевозило 33 танки Т-72, боєприпаси і гранатомети.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування