Путін заявив, що Україна влаштувала газову блокаду і хоче позбавити дівчат ілюзій

Четвер, 15 січня 2009, 09:49

Прем'єр Росії Володимир Путін стверджує, що Україна влаштувала газову блокаду Європі, щоб одержати низькі ціни за газ.

Таку думку Путін висловив в інтерв'ю Першому каналу німецького телебачення "АРД".

"Україна, по суті, влаштувала газову блокаду Європі. Навіщо? У боротьбі за те, щоб одержати неринкові, низькі ціни на газ, який купується у нас", - сказав він.

"Ми не зацікавлені в тому, щоб припиняти наші поставки споживачам. Ви тільки вдумайтеся: навіщо нам це робити? У нас довгострокові контракти з нашими європейськими споживачами, і вони справно платять гроші. Навіщо ж нам займатися самогубством і припиняти туди поставки?" – додав він.

За його словами, "нові транзитні країни", що з'явилися після розпаду СРСР, "намагаються використовувати своє монопольне транзитне положення, щоб одержати дешеві ціни на газ, насамперед, - нижче ринку".

Він також зазначив, що "Газпром" у результаті конфлікту поніс близько 800 млн доларів збитків і був змушений припинити роботу понад 100 свердловин, однак зауважив, що без небезпеки технологічних наслідків. Також, за словами Путіна, Газпром несе іміджеві витрати.

"Це все ми робимо не тільки в інтересах російської сторони, але й в інтересах європейських споживачів. Я хочу, щоб європейські споживачі, громадяни європейських країн знали про це і розуміли це", - зазначив він.

Путін також сказав, що Україна "хоче виглядати, як цивілізована європейська держава" і "не повинна закривати свій транзит у європейські держави, незважаючи на своє бажання одержати європейський газ за цінами нижче світових".

"Потрібно, щоб Європа дала ясний, зрозумілий сигнал, - не Росії сигнал про те, що ми маємо віддавати за безцінь свій товар, а Україні - сигнал про те, що вона має поводитися цивілізовано", - заявив він.

Він також зазначив, що в Україні ситуація наклалася "не тільки на бажання паразитувати на своєму транзитному положенні, але і на внутрішньополітичну кризу".

"Багато людей у період так званої "помаранчевої революції" думали про те, що жити будуть краще, думали, що країна перейде до нормальних, прозорих ринкових відносин... Сьогодні багато людей розчаровані. Колишні лідери революції не виправдали їхніх надій - навпаки, зловжили їхньою довірою", - сказав він.

"Цілями цих кланів є... задоволення особистих амбіцій і боротьба за доступ до фінансових потоків, одним із яких є, звичайно, торгівля російським газом - як усередині України, так і за її межами", - додав він.

Він також зазначив, що уникнути цього можна, "диверсифікувавши потоки і транспортні можливості доставки від виробника в Росії до споживача в Європі".

"Потрібно ці транзитні країни позбавити ілюзій. Якщо хочете, як говориться, потрібно позбавити дівчат ілюзій - у наречених є вибір", - сказав Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...