"Газпром" вимагає від "Нафтогазу" терміново відкрити кран

Четвер, 15 січня 2009, 10:52

"Газпром" вимагає від НАК "Нафтогаз України" негайно виконати свої контрактні зобов'язання і прийняти російський газ у ГТС України для його транзиту європейським споживачам.

Про це йдеться в черговій заяві "Газпрому".

Російський монополіст заявляє, що 15 січня о 2 годині в Об'єднане диспетчерське управління НАК "Нафтогаз України" була спрямована чергова заявка на транзит 99,2 млн. куб. м газу на добу з 10.00 через ГВС "Суджа".

З них 13,9 млн. куб. м призначені споживачам Молдавії, 63,1 млн. куб. м через ГВС "Орловка" у балканському напрямку і 22,2 млн. куб. м через ГВС "Ужгород" споживачам Словаччини.

"У відповідь було знову отримано відмову в здійсненні транзиту під приводом відсутності технічної угоди про умови здачі-прийому газу на прикордонних ГВС у 2009 році. Хоча відсутність у даний час Технічної угоди при наявності діючих з 2003 по 2013 роки контрактів на транзит, не є підставою для припинення транзиту по території України", - відзначають у "Газпромі".

"При цьому на практиці технічна угода між "Газпромом" і "Нафтогазом України" підписувалася наприкінці року, а в 2007 році взагалі не було підписана, що не стало перешкодою ні для транзиту газу в Європу, ні для його постачань споживачам України", - йдеться в заяві.

У Газпромі наполягають, що в "сформованій кризовій ситуації відсутність тих чи інших необов'язкових технічних документів, що не є частиною контракту, не може бути приводом для відмови в транзиті".

У зв'язку з цим ВАТ "Газпром" вимагає від НАК "Нафтогаз України" негайно виконати свої контрактні зобов'язання і прийняти російський газ у ГТС України для його транзиту європейським споживачам.

"Запірний кран на експортному магістральному газопроводі на українській території після ГВС "Суджа" як і раніше закритий. З російської сторони на вході в ГТС України через ГВС "Суджа" крани відкриті третю добу, тиск робочий, що дозволяє в будь-який момент забезпечити постачання газу для споживачів у Європі", - йдеться в заяві.

Як відомо, "Газпром" третій день підряд надсилає однакові заявки на транзит газу, у наслідок виконання яких без газу залишиться південь і схід України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування