У Ющенка сподіваються, що Тимошенко "не оступиться"

Четвер, 15 січня 2009, 11:41

Ціна російського газу для України вища за 201 долар не відповідає національним інтересам, заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Кислинський.

При цьому він висловив подив тим, що прем’єр Юлія Тимошенко дала Росії гарантії щодо безумовної оплати "технічного" газу "без попереднього узгодження його ціни".

Кислинський нагадав, що у підписаній Тимошенко 31 грудня 2008 року "Заяві України стосовно поставок і транзиту російського природного газу" чітко зазначено, що ціна газу для України на українсько-російському кордоні повинна становити 201 долар за тис. куб. м, а ставка транзиту по території України – не нижче 2 доларів за тис. куб. м на 100 км.

"Громадяни України та український політикум повинні чітко усвідомлювати, яким є національний інтерес у відносинах з нашими стратегічними партнерами – Росією та Європейським Союзом", - наголосив він, повідомляє прес-служба президента.

"Україна не намагається перемогти у "газовій війні", оскільки, по-перше, вона її не починала, по-друге, ми її не ведемо. Україна має можливості і повинна категорично відстоювати свій національний інтерес. Насамперед йдеться про ціну газу та ставку транзиту територією України", - заявив Кислинський.

"Відомо, що пільгова ставка транзиту в 1,7 долара при середньоєвропейських 4,7 долара означає втрати України, а відтак – додаткові вигоди "Газпрому" – на рівні 4 млрд. доларів щороку", – підкреслив заступник глави секретаріату президента.

Кислинський нагадав, що газові переговори є виключною відповідальністю уряду, бо ще у лютому минулого року прем'єр отримала від президента відповідні директиви.

"Прем'єр-міністр, як і будь-який міністр чи український чиновник, повинен зробити усе, щоб зекономити кожну гривню державного бюджету та бюджету українських сімей. А тому надані Тимошенко гарантії російській стороні щодо безумовної оплати "технічного" газу без попереднього узгодження його ціни виглядають дивними", - сказав він.

"Так само викликають тривогу заяви російського керівництва протягом останнього часу щодо домовленостей про встановлення контролю над газотранспортною системою України", - зазначив Кислинський.

"Якщо президент України Віктор Ющенко ніколи не вів з російськими колегами розмови на цю тему і нікому не доручав вести такі переговори, тоді звідки російська сторона черпає впевненість, роблячи такі заяви? Хочеться вірити, що у час, коли вся українська влада має бути монолітною у відстоюванні національного інтересу, ніхто з державних очільників не оступиться", - наголосив представник секретаріату президента.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування