Ющенко розповів Меркель, чому немає газу

Четвер, 15 січня 2009, 12:36

Україна не може поновити поставки газу через його відсутність на вході у газотранспортну систему України в необхідних обсягах.

Про це президент Віктор Ющенко повідомив під час телефонної розмови із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає прес-служба президента.

Президент наголосив, що головною причиною непоновлення поставок газу є його відсутність на вході у ГТС України в обсягах, передбачених у контрактах, укладених між «Газпромом» та європейськими споживачами, зазначається в повідомленні.

Також Ющенко поінформував Меркель про готовність газотранспортної системи України до транзиту всіх законтрактованих обсягів газу для європейських споживачів.

Президент запевнив Меркель, що Україна не переривала поставок газу до ЄС та не здійснювала його несанкціонованого відбору, а також цілком і повністю розрахувалася за спожитий газ у 2008 році.

Ющенко також поінформував Федерального канцлера, що Україна витратила 75 млн. кубометрів газу із власного резерву для безперебійного забезпечення газом європейських споживачів.

Він також наголосив, що Україна готова транспортувати російський газ до європейських споживачів навіть без контракту, якщо він буде постачатись в повному об'ємі.

Сторони також обговорили питання проведення саміту за участю України, Росії та Європейського Союзу щодо розв'язання газового конфлікту.

Меркель підтримала пропозицію щодо невідкладного проведення енергетичного саміту за участю лідерів України, РФ та країн ЄС.

Ющенко, в свою чергу, іще раз підтвердив свою готовність взяти участь у такому саміті за умови його проведення на європейській території.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування