Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін хоче обміняти Україну на газ в Європі?

Четвер, 15 січня 2009, 16:40

Прем’єр Росії Володимир Путін знайшов найдієвіший шлях перетворення так званої зони впливу Росії в зону країн, що не довіряють або зневажають її.

Таку думку висловив автор статті "Газова криза – вища школа Путіна із втрати друзів та відлякування сусідів" , опублікованої в газеті The Times.

"Якщо Росія умудрилася відштовхнути навіть Болгарію, її найзатятішого адвоката в ЄС – проте цього тижня жорсткого критика – то в неї дійсно проблеми", - зазначає автор.

На думку видання, у газовій суперечці і Росія, і Україна неправі, але Росія - більше.

Українські лідери не впоралися із переговорами. Вони хотіли незалежності від Росії, але в той же час не хотіли сплачувати ринкову ціну за газ. І не змогли компенсувати її шляхом підвищення ціни за транзит.

Але з Росією гірше – вона намагається збільшити ціну більше нід вдвічі для України, яку жоден з українських лідерів не може прийняти, бо цим поховає себе.

Як результат, держави, що вважали себе союзниками Росії або ж принаймні шанованими покупцями, нині лютують.

"The Times" зазначає, що попереджаючи Україну, що "час подарунків вичерпано", президент Медвєдєв ілюструє помилку Росії.

"Ефективніше ніж ЄС та НАТО, він нагадав Україні та всім іншим державам радянського блоку, чому їм потрібно шукати друзів на Заході, а не Сході", - зазначає видання.

В іншій статті "Путін розбудив нас – ми вразливі перед шантажем" "The Times" вважає пропагандистським прийомом показове відкриття вентилів, які Газпром ніколи не повинен був закручувати.

Щоб пропустити нікчемний струмок газу, що припинився за кілька годин, Україна повинна була б перекрити тепло своїм громадянам. Потік газу відновиться лише тоді, коли Путін вирішить, що вже успішно повішав усіх собак на Україну.

Він зробив те, чого не наважувався робити жоден радянський лідер – перетворити головну національну цінність на інструмент шантажу.

На думку журналістів видання, необхідно забути про "комерційну суперечку", у що намагаються повірити в ЄС. Цей конфлікт є "холодною війною" Кремля проти мрії України належати до Заходу.

На думку газети, політичним сигналом Європі, яка мерзне, є те, що заради російського газу вони повинні або інвестувати із Газпромом у нові газогони по дну Балтійського і Чорного морів, що оминатимуть "ненадійну" Україну, або ж здати Україну Росії на "перевиховання". Іншими словами: хочете газ – руки геть від України.

ЄС повинен запропонувати свої посередницькі послуги в пошуку справедливого та тривалого врегулювання з Києвом, адже Україна, на щастя, має всю необхідну трубопровідну інфраструктуру, якої потребує Європа, зазначає автор статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...