Парламент ухвалив закон про імпічмент Ющенка

Четвер, 15 січня 2009, 16:57

Парламент ухвалив в другому читанні та цілому закон про тимчасові слідчі комісії, зокрема і щодо імпічменту президенту.

За проголосувало 406 і 408 депутатів відповідно.

Підставою для ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради, підписи яких не відкликаються.

Подання, передбачене частиною другою цієї статті, має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної слідчої комісії. До подання можуть додаватися документи і матеріали, що стосуються цього питання, або належним чином посвідчені їх копії, йдеться в законі.

Термін діяльності спеціальної слідчої комісії з урахуванням календарного плану роботи Верховної Ради не повинен перевищувати трьох місяців, якщо Верховною Радою України не прийнято рішення про звинувачення Президента України.

Перший звіт комісії відбувається не пізніше ніж через два місяці, і в разі ухвалення парламентом позитивного рішення, воно передається на розгляд Конституційного і
Верховного суду.

До складу спеціальної слідчої комісії входять народні депутати України з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, спеціальний прокурор та три спеціальних слідчих.

У разі обрання спеціальним прокурором чи спеціальним слідчим народного депутата України враховується принцип пропорційного представництва депутатської фракції у спеціальній слідчій комісії, йдеться в законі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News