Нафтогаз заявляє, що Газпром маніпулює та перекручує інформацію

Четвер, 15 січня 2009, 17:46

Нафтогаз називає коментарі з боку представників Газпрому маніпуляцією громадською думкою та перекручуванням інформації та наголошує на необхідності укладення Технічної угоди.

Про це йдеться в заяві Нафтогазу, поширеній в четвер ввечері.

"Нафтогаз" глибоко обурена постійним перекручуванням змісту документів, які надсилаються на адресу "Газпром", - наголошується в заяві.

"Компанія вважає, що заява речника "Газпрому" щодо підтвердження спеціалістами "Нафтогазу" технічної можливості транзиту російського газу через ГВС "Суджа" є прикладом маніпулювання громадською думкою та створення додаткового ажіотажу навколо україно-російських газових відносин", - заявляє Нафтогаз.

"Компанія офіційно заявляє, що всі варіанти транзиту російського газу через територію України можуть розглядатися тільки в контексті укладення Технічної угоди, яка має визначити регламент взаємовідносин операторів газотранспортних систем Росії та України", - йдеться в заяві.

"Нафтогаз" також звернув увагу "Газпрому", що "етичні правила ведення бізнесу не дозволяють оприлюднювати телефонні розмови керівників підприємств-партнерів, навіть в умовах інформаційного протистояння".

Компанія також закликає представників "Газпром" дотримуватись загальноприйнятих етичних норм, за якими працює світовий бізнес.

Як вже повідомлялося, технічно газотранспортна система України працює на внутрішній ринок.

Саме тому "Нафтогаз" не в змозі частково прийняти російський газ та протранспортувати його до європейських споживачів. "Технічні спеціалісти "Газпром" прекрасно розуміють означену ситуацію", - додається в повідомленні.

***

У  той же час Інтерфакс наводить текст листа Об'єднаного диспетчерського управлыння "Нафтогазу" до "Газпрому".

"Шановний Борис Сергійович (Посягін)! На ваш вихідний номер 03/1000-57 від 15 січня 2009 року інформуємо, що "Укртрансгаз" підтримує пропозиції не продовжувати марну переписку по єдиному варіанті транзиту газу. Тому пропонуємо розглянути низку наших пропозицій з метою якнайшвидшого поновлення транзиту газу країнам Європи.

При цьому повідомляємо про можливі варіанти прийому газу через ГВС "Суджа" в обсязі 99,2 млн кубометрів/добу. (Факсограма ЦПДД "Газпром" N3/1000-55 від 14 січня 2009 року) з наступним розподілом через:

ГВС "Орловка" - 28 млн куб. метрів/доб;
ГВС "Ужгород" - 57,3 млн куб. метрів/доб.;
Споживачам Молдавії - 13,9 млн куб. метрів/доб.

Також технічно можливі варіанти перерозподілу кількості газу в обсязі 57 млн кубометрів/доб. між ГВС "Ужгород" і ГВС "Берегово", ГВС "Теково" і ГВС "Дроздовичі".

Крім того, для виконання вищевказаної заявки "Газпром" за напрямками ГВС "Орловка", ГВС "Ужгород" і споживачам Молдавії пропонуємо Вам розглянути подачу природного газу в ГТС України у наступних напрямках:

ГВС "Суджа", Ду 1400 - 35 млн куб. метрів/доб.;
ГВС "Валуйки" - 40 млн куб. метрів/доб.;
І в Новопсковський вузол через кожну з ГВС ("Писарівка", "Серебрянка", "Сохранівка", "Прохорівка", "Платоново") загальним обсягом подачі 24,2 млн куб. метрів/доб.

Крім того, пропонуємо розглянути варіант подачі і транзиту газу по напрямках, викладених у проекті тимчасової технічної угоди, або відновити подачу газу з розподілом по напрямках, що відповідає стану на 16:00 (час київський) 1 січня 2009 року.

Для розгляду інших варіантів просимо Вас повідомити технічну можливість "Газпром" по подачі природного газу в ГТС України в усіх напрямках.

При цьому вважаємо, що для забезпечення надійного транзиту природного газу споживачам Європи доцільно негайно оформити тимчасову технічну угода, у якій буде обговорений чіткий регламент взаємин операторів газотранспортних систем Росії й України.

Лист підписаний директором ОДУ Андрієм Дацюком.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування