РНБО: Газпром хоче заморозити схід України

Четвер, 15 січня 2009, 17:48

РНБО закликає "Газпром" підписати технічну угоду про транзит газу через українську ГТС із визначенням сталого графіка подачі газу через всі нитки магістральних газопроводів.

Про це йдеться в заяві секретаря РНБО Раїси Богатирьової, яку поширила прес-служба ради.

"Час вимагає від всіх сторін рішення про термінове відновлення постачання "Газпромом" газу в ЄС згідно його зобов’язань", - сказано в заяві.

Богатирьова закликає "підписати двох, -трьохсторонню, бодай би тимчасову, технічну угоду про транзит газу через українську ГТС із визначенням сталого графіка подачі газу через всі нитки магістральних газопроводів".

"Тобто, як це було до демаршу "Газпрому". Одночасно треба домовитись про технологічний газ, який має використовуватись для забезпечення "прокачки" газу до західних кордонів України", - наголошується в заяві.

"Головне – потрібно негайно припинити тотальну інформаційну війну і зняти політичні звинувачення, що часто є втручанням у внутрішнє життя країни", - зазначила Богатирьова.

Крім того, в заяві зазначається, що після припинення постачання газу "Газпромом" в Україну "під загрозою техногенної катастрофи і економічного обвалу опинилася практично більша частина промисливості східної України".

"Ми змогли максимально ефективно використати власні ресурси природного газу з підземних сховищ на заході країни, та збалансувати його постачання українським споживачам", - заявила Богатирьова.

"Після повного закриття всіх газових вентилів Газпромом в сторону України, що реально призвело до системної аварії ГТС, за рахунок реверсу вдалося швидко направити необхідні обсяги газу до цих регіонів з ПСГ", - йдеться в заяві.

Секретар РНБО наголошує, що "у разі здійснення запропонованого російською стороною транзиту газу з ГВС "Суджа" до ГВС "Горлівка", схід та південь України опиняться у повній газовій блокаді, оскільки єдиний шлях надходження газу – реверс – буде "перерізаний".

"Це може виглядати як наслідок масштабної військової операції. Бо не розуміти, що подібними діями населення та промисловість України у східних регіонах всередині зими залишаться без газу (а, значить, і без тепла!), "Газпром" не міг", - зазначила Богатирьова.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування