Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні й Росії пропонують "тайм-аут" у негазових питаннях і посередництво

П'ятниця, 16 січня 2009, 08:47

Колишній президент Міжнародного газового союзу (МГС, 2003-2006 р.) Джордж Верберг заявляє про готовність очолити посередницькі зусилля відповідно до угоди до Енергетичної хартії чи на будь-якій основі, прийнятної для України й Росії у вирішенні газової суперечки.

Про це йдеться у повідомленні Енергетичної хартії, текст якого переданий агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер у Брюсселі.

Говорячи про сформовану ситуацію, Верберг відзначив, що масштаб експлуатаційних проблем російської й української систем транспортування газу через припинення постачань російського газу в Україну 1 січня і повної втрати обсягів російського транзиту 6-7 січня, тобто протягом тижня, "безпрецедентний".

"У сумі ці обсяги перевищують виробництво газу Нідерландами і Норвегією. Поновлення експлуатації системи для потоку безперечних обсягів транзиту газу, що складають понад 270 млн кубометрів на день, є безпрецедентним завданням", - вважає колишній президент МГС.

Він висловив думку про те, щоб усі залучені сторони взяли "тайм-аут з усіх не пов'язаним із експлуатацією суперечок, щоб зосередитися на поновленні транзиту".

"Це вимагатиме також детальної завчасної координації між усіма диспетчерськими центрами, які беруть участь, з усіх основних деталей даної операції, а також постійного контакту щодо питання її здійснення. Навіть за цієї умови не можна виключити проблеми в ході роботи системи, і ми повинні реалістично уявляти, що вся ця операція, очевидно, вимагатиме декількох днів", - зазначив Верберг.

У повідомленні також говориться, що генеральний секретар Енергетичної хартії Андре Мерньє (Аndrе Mernier) закликає всі сторони, задіяні в газовому конфлікті, зосередити зусилля на поновленні в повному обсязі транзиту газу через Україну, незалежно від вирішення комерційних суперечок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування