ЮЩЕНКО ЗАПРОПОНУВАВ БЕЗКОШТОВНИЙ ТРАНЗИТ. Тимчасово

П'ятниця, 16 січня 2009, 08:57

Україна готова безкоштовно здійснювати транзит російського газу до Європи до визначення ситуації з ціною на газ для України та ставки за транзит через її територію.

Про це Ющенко заявив перед початком переговорів у Великобританії у четвер в розмові з журналістами української і російської служби "Бі-Бі-Сі".

"Україна готова - до вияснення ситуації з ціною на газ для України, до вияснення ситуації щодо тарифу на транзит - ми готові взяти на себе відповідальність безплатно прокачати весь контрактний поставлений газ для європейських споживачів", - сказав президент.

"А потім, коли знайдеться порозуміння щодо об'ємів поставки на Україну, умов поставки на Україну, умов транзиту, ... безумовно, ми розрахуємося. Росія нам заплатить за транзит. А ми через транзит заплатимо Росії за той газ, який називають технологічним", - додав Ющенко.

Водночас, на запитання, коли і за яких умов буде відновлено газопостачання європейських країн через газотранспортну систему України, Ющенко відповів, що це станеться, як тільки Росія закачуватиме необхідні обсяги газу на потреби Європи.

"Україна не може качати того, чого немає", - сказав Ющенко, перед тим, як пояснити зміни в роботі української ГТС від часу перекриття постачань.

За словами президента, якщо Росія поставить газ у повноконтрактних об'ємах, Україна гарантує цілковиту прокачку цього газу.

"Умова одна. І пропозиція одна: російська сторона повинна виконати свій контрактний обов'язок - поставити на сході України в газотранспортну магістраль об'єми, які передбачені європейськими контрактами. Це приблизно 300-330 мільйонів кубометрів", - наголосив Ющенко.

Відколи газотранспортна система України працює в автономному режимі, газ із західних областей подається в Харків, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя - фактично, йдеться про реверс, зазначив Ющенко.

"Газова труба може працювати або в аверсі, або в реверсі. Ми не можемо прокачати 5% російського газу, 7% - ми можемо прокачати повноконтрактний пакет. У даному випадку мова йде про 300-330 мільйонів - те, що традиційно в зимовий період Росія поставляла до Європи", - сказав президент України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування