ЄС хоче бути присутнім при зустрічі Тимошенко і Путіна

П'ятниця, 16 січня 2009, 09:48

Європейський союз готовий направити делегацію високого рівня в Москву на зустріч глав урядів Росії й України з розв’язання газової кризи.

Про це заявив журналістам у Брюсселі представник Європейської комісії (ЄК) Йоханнес Лайтенбергер, повідомляє "Інтерфакс".

"Європейська комісія і чеське головування ЄС вважають, що така дискусія між Росією й Україною і так надто запізнилася", - заявив він, нагадавши, що газ у країни ЄС не надходить уже тиждень.

"Керівництво ЄС готове попросити міністра енергетики Чехії Мартіна Рімана і європейського комісара Андріса Пієбалгса взяти участь у цій зустрічі за умови, що російські й українські керівники будуть цілковито брати участь у ній і мати мандат на ухвалення довгострокового рішення проблеми", - підкреслив Лайтенбергер.

"Ніяка зустріч не може бути приводом для подальшої затримки (постачань газу)", - відзначив представник ЄК. Він повторив вимогу Брюсселя "негайно відновити" постачання і транзит.

Рішення направити делегацію ЄС на російсько-українську зустріч у Москву ухвалене на тлі засідання Комітету постійних представників ЄС, що складається з послів 27 країн союзу при його керівних органах, яке відбулося в четвер у Брюсселі.

Вони заявили, що "нинішня ситуація ставить під погрозу довірудо Росії й України як до постачальника і країни транзиту".

Усі 27 членів ЄС вважають, що "сформована ситуація матиме для обох країн серйозні фінансові, економічні і політичні наслідки", - підкреслюється в комюніке чеського головування за підсумками засідання комітету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування