Путін готує "ефектний фінал" за участю Тимошенко

П'ятниця, 16 січня 2009, 10:07

Володимир Путін намагається провести вирішальний бій у газовій війні на своїй території: у суботу він хоче в Москві домовитися про умови транзиту з українським прем'єром Юлією Тимошенко, а після оголосити про домовленості запрошеним представникам країн-споживачів.

Про такий "ефектний фінал" газового конфлікту, запланований в Кремлі, пише газета "Ведомости".

Як пише видання, адміністрація президента Росії розсилає запрошення на саміт главам держав і урядів — споживачів і транзитерів російського газу, у тому числі Білорусії, України, Молдови і країн Євросоюзу.

Перед початком газового саміту, як назвали його організатори, запланована зустріч Путіна і Тимошенко.

"Передбачається, що вони обговорять поновлення постачань у Європу й оголосять про схему решті запрошених, повідомило джерело в Кремлі", - пише видання.

"Із учорашніх заяв Путіна і підлеглих Тимошенко можна зрозуміти, що саме вони запропонують один одному для відновлення транзиту. Обоє пропонують створити міжнародний консорціум за участю європейців, що займеться постачаннями газу в Україну", - відзначають "Ведомости".

Правда консорціум мається на увазі різний.

Путін заявив, що консорціум має зайнятися постачаннями технологічного газу (6,5 млрд куб. м на рік), без якого, як заявляє Київ, неможливо відновити транзит. Консорціум продасть Україні цей газ, пояснив Путін на зустрічі з керівником Eni Паоло Скароні і відразу запропонував йому приєднатися.

Україна пропонує інший консорціум — для закупівель всього експортного газу "Газпрому", що йде транзитом по території України (понад 100 млрд куб. м на рік).

У п'ятницю Тимошенко може обговорити це з представниками Євросоюзу, говорить її радник Олекса Гудима: створити міжнародну компанію, що буде купувати газ у "Газпрому" на кордоні України і Росії і потім самостійно стежити за його транзитом.

У "Газпрому" не буде газу для цієї компанії, усе паливо законтрактоване, парирував представник компанії Сергій Купріянов, якого цитують "Ведомости".

Що стосується постачань газу в Україну, то вона з цим не поспішає.

"Києву навіть вигідно затягти переговори, вважає чиновник з оточення Ющенка: за I квартал Росія пропонує платити по $450 за 1000 куб. м (нинішня ціна для Словаччини), а потім перейти на європейську формулу з подальшим зниженням слідом за нафтовими котируваннями; простіше відразу дочекатися II кварталу. Заводи через кризу і так затоварені, їм дорогий газ не потрібен, а населенню поставляється газ, добутий в Україні, продовжує він", - пише газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування